03 april 2013

Tijd rekken (nieuws, 2013)

SCHRIJVER IAIN BANKS ONGENEESLIJK ZIEK

De Britse schrijver Iain Banks is ongeneeslijk ziek. Hij heeft galblaaskanker in een vergevorderd stadium en het is 'hoogst onwaarschijnlijk' dat hij nog langer dan een jaar zal leven. Dat heeft Banks vandaag op de website van zijn uitgever laten weten.

Banks (1954) debuteerde in 1984 met 'De wespenfabriek', dat alom lovend werd ontvangen. Ook zijn andere romans kregen goede kritieken. De Schot schrijft ook sciencefiction, onder de naam Iain M. Banks

De schrijver heeft alle afspraken afgezegd en zijn partner Adele gevraagd hem 'eer aan te doen en zijn weduwe te worden'.  De twee zijn inmiddels getrouwd. Zijn uitgever probeert Banks' laatste roman 'The Quarry' eerder in de winkels te krijgen. Banks: Waarschijnlijk komt het boek vier maanden eerder uit om mij nog de kans te geven het in de winkels te zien liggen. Banks liet weten dat hij overweegt om chemotherapie te ondergaan 'om de tijd te rekken', maar dat hij nog bezig is de voor- en nadelen van zo'n behandeling tegen elkaar af te wegen.

Banks' debuut gaat over de 17-jarige Frank die met zijn vader op een afgelegen Schots schiereilandje woont. Met windbuks en katapulten voert hij een schrikbewind onder de dieren in de omgeving, waaronder de wepsen die hij in een doolhof de dood injaagt. Ook heeft hij al drie kinderen vermoord, waaronder zijn broertje Paul.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: