13 april 2013

Gesignaleerd 205 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

TOMAS ROSS - DE NACHTWAKER

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'De nachtwaker. Het koningscomplot' van Tomas Ross. 'Een echte republikeinse thriller', aldus de schrijver afgelopen week bij de presentatie van dit boek.

Maart 2013. De vierendertigjarige Emma de Jongste vindt bij de herinrichting van de Cuypers-bibliotheek in het Rijksmuseum in Amsterdam een cahier met twee oude pentekeningen. Wanneer ze navraag doet bij een oude kunsthandelaar wordt deze vlak daarna vermoord. De verdenking ligt direct bij Emma, die op de vlucht slaat. Ze verkeert in levensgevaar. De kunsthandelaar had Emma verteld dat dit twee van de vier tekeningen zijn die in opdracht van prins Alexander gemaakt zijn, uit wraak op zijn vader, koning Willem III.

Emma ontdekt dat de tekeningen alles te maken hebben met haar naamgenote die in 1879 als bruid en redster van de dynastie door Willem III naar Paleis Noordeinde werd gehaald. Ook hebben de tekeningen te maken met de mysterieuze Nachtwaker, die zelfs een eeuw later nog het voortbestaan van de Oranjes bedreigt.

Tomas Ross kreeg drie jaar geleden het verzoek van de directie van het Rijksmuseum, dat vandaag na een jarenlange verbouwing door koningin Beatrix is heropend, een spannend boek te schrijven waarin een grote rol is weggelegd voor het Amsterdamse museum. Voor het schrijven van 'De nachtwaker' heeft Ross het museum tijdens de verbouwing bezocht en mocht hij de archieven raadplegen voor zijn research. Tijdens de presentatie vertelde Ross dat koningin Beatrix als enige van de Europese vorstenhuizen had geweigerd DNA-onderzoek te laten doen. Tussen de regels door liet hij doorschemeren waarom zij onderzoekers geen toegang geeft tot de grafkelders van de Oranjes in Delft. Ander saillant detail: Ross erkende dat hij moeite heeft om seksscènes, waar zijn uitgever altijd om vraagt, in zijn boeken te verwerken. Maar over de vrijpartij die in 'De nachtwaker' is opgenomen, toonde hij zich uiterst tevreden.

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (1944), is al ruim drie decennia een van de meest toonaangevende thrillerauteurs in Nederland. Hij is een factionschrijver en balanceert in zijn boeken op de scheidslijn tussen feiten en fictie. Hij won driemaal de Gouden Strop, voor 'Bèta', 'Koerier voor Sarajevo' en 'De zesde mei'. Momenteel staat hij op de longlist voor de prijs met zijn boek 'Onze vrouw in Tripoli'.

Tomas Ross - De nachtwaker. Het koningscomplot. Uitgeverij Cargo, 320 pag., € 19,90. ISBN 978 90 234 7153 0

Geen opmerkingen: