02 maart 2013

Plaat van de maand (35)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Anita Terpstra, Guido Eekhaut, James Patterson, Patricia Cornwell, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn rijke collectie aanschouwend richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vijfendertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Ton Vervoort.

MOORD... OM MEE TE BEGINNEN

(Door Wim van Eyle)


Ton Vervoort was het pseudoniem van de in 1938 in Den Haag geboren Peter Verstegen. Hij studeerde geschiedenis op de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam en hield zich daarna druk bezig met toegepaste elektronica, schaken, astrologie en het schrijven van misdaadboeken, waarvan er vele met het woord 'Moord' begonnen. Zijn eerste boek verscheen in 1962 onder de titel 'Moord onder studenten'. 

De hoofdpersoon in de meeste van zijn acht misdaadboeken was een inspecteur van de Amsterdamse centrale recherche, die gebukt ging onder de naam Floris Jan Lodewijk Jansen, 'oplosser van moeilijke zaken'. 




Na de eerste zes 'Moord'-boeken verscheen in 1967 weer eens wat anders van zijn hand: een echt dossier over 'De zaak Stevens'. De dikke map met allerlei brieven, aantekeningen, foto's, etc. verscheen ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van European Chemical Corporation N.V. uit Rotterdam. Aan de uitgave werkten veel personen en instanties mee: de dienst voorlichting van de gemeentepolitie Rotterdam, een fabrikant van visitekaartjes, ene rechercheur Baantjer, jurist Benschop, Blikman & Sartorius die een aantal schrijfmachines ter beschikking stelde, een bedrijf dat zich bezig hield met telexberichten, een cartografisch instituut, een arts, een juwelier, een fotograaf, een officier van justitie, een patholoog-anatoom en nog vele anderen. Een opmerkelijk en curieus werkstuk.




Vervoorts laatste boek, 'De Zuivelduivel', was een bedrijfsuitgave, een sciencefictionboek. Verder schreef de auteur nog drie maal een kort verhaal in respectievelijk Dubbel M2, Pulp 1 en Pulp 5. 




1962 - 'Moord onder studenten' (De Bezige Bij/Meulenhoff)
1963 - 'Moord onder toneelspelers' (De Bezige Bij/Meulenhoff) 
1963 - 'Moord onder astrologen' (Hoeve, Bruna) 
1964 - 'Moord onder de mantel der liefde' (De Bezige Bij/Meulenhoff, Bruna) 
1965 - 'Moord onder maagden' (De Bezige Bij/Meulenhoff) 
1965 - 'Moord op toernee' (Arbeiderspers) 
1967 - 'De zaak Stevens' (Lindonk, Thomas Rap) 
1975 - 'De Zuivelduivel' (CSC)

Naast zijn auteurswerk vertaalde Peter Verstegen ook nog werk van Robert van Gulik en Erle Stanley Gardner

(Bronnen: Wim van Eyle, Alwin van Ee, Meulenhoff)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een kleine aanvulling: een kort verhaal van zijn hand getiteld "Burleske aan de galg" verscheen in "Moord in drukkerij" in 1965.

Anoniem zei

Sorry, dat moet zijn: "Dood in drukkerij".