20 september 2012

In de rij (nieuws, 2012)

WENEN LOOPT UIT VOOR KRIMINACHT

Duizenden inwoners van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben er deze week een latertje van gemaakt met een bezoek aan de Kriminacht. Ze stonden in de rij voor een lezing van de Deen Jussi Adler-Olsen dan wel een handtekening van diens Amerikaanse collega Daniel Woodrell en Schotse vakgenoot Christopher Brookmyre.

Woodrell gaf een van de 63 voordrachten die in cafés in het centrum werden gehouden. Volgens woordvoerder Jürgen Kill (what's in a name?) van zijn Duitse uitgever Liebeskind is de vraag naar de Duitstalige uitgave van zijn thriller The Death of Sweet Mister uit 2001 enorm. En ook in Oostenrijk is alles wat naar Scandinavisch en naar thriller ruikt buitengewoon populair, weet Kill.

,,Krimi's leven echt in Wenen'', zegt de Nederlandse thrillerschrijver Jac. Toes tegen De Spanningsblog. Samen met zijn Duitse schrijfgenoot Thomas Hoeps gaf hij een lezing in café Schopenhauer. Toes: ,,De volgende dag zijn we naar de Kriminacht in Berlijn gevlogen. Daar was de sfeer beduidend minder. We hadden een lezing op de burelen van de Tagesspiegel, toch niet de minste krant. Maar het haalde het niet bij Wenen. De Duitsers moeten het nog een beetje leren. Ze zijn pas begonnen met Kriminachten en Wenen heeft op dat gebied al een hele cultuur opgebouwd.''

Volgens de organisatie van de Kriminacht kwamen er dit jaar 29.000 thrillerliefhebbers op het evenement af. Ze luisterden naar lezingen en interviews met zo'n zestig auteurs, onder wie Mary Higgins Clark, Daniel Depp en Simon Beckett. Jussi Adler-Olsen moest zijn optreden verplaatsen naar een bioscoop omdat er zo veel belangstelling voor was. Hij werd toegejuicht als was hij een popster.

De entree tot de diverse programma-onderdelen was gratis dankzij de financiële ondersteuning van diverse sponsors, aldus organisator Franz Schubert. ,,Het is een unieke gebeurtenis. Nergens zie je op een avond zo veel auteurs op zo veel verschillende locaties. Er is me al gevraagd om het evenement uit te breiden, maar dan zou het volgens mij iets van de sfeer verliezen.''

(Bron: The Daily Telegraph)

Geen opmerkingen: