06 september 2012

Tot inkeer brengen (column, 2012)

GEMENE RECENSIES

(Door Peter de Zwaan)

Een citaat uit een oproep van Crimezone: 'Engeland is al dagen in de ban van een reeks onthullingen die schadelijk zijn voor de geloofwaardigheid van recensies...'

In de ban. Dagenlang.

Ik heb een paar kennissen in Engeland. Ik mailde: 'Meteen zeggen: waar zijn jullie al dagen van in de ban.'

De antwoorden kwamen niet in de buurt van de 'geloofwaardigheid van recensies'.

Ik lichtte ze in over het mailtje van Crimezone en de reactie was: 'Heu? Waar heb je het over.'

Niet een van de kennissen was in de ban of van plan alsnog in de ban te geraken.

Het kon ze, samengevat, niet ene moer schelen wie wat over het boek van wie schreef.

Zo hoort het ook.

Leuk hoor, recensies, maar zolang elke halve zool voor, ik noem een voorbeeld, Bol.com alles over elk boek mag en kan schrijven, raad ik schrijvers aan recensies niet al te serieus te nemen.

Een brief ondertekenen waarin staat dat wij, schrijvers, eerlijke recensies willen is zoiets als inbrekers vragen vooral niet met hun vingers aan de spullen van anderen te zitten. Als ik inbreker was zou ik meteen tekenen, mijn koevoet grijpen en op pad gaan.

Zo'n brief, zou dat echt prutsers, oplichters, gemankeerden en zielenpieten tot inkeer brengen? Ik geloof daar niet zo erg in en daarom zult u mij niet bij de ondertekenaars zien.

Het streven is schoon, dat geef ik toe, maar enige heilzame werking mag je niet verwachten.

Misschien moeten we ons gewoon niet al te druk maken. Recensies, ach. In Trouw las ik enkele jaren geleden over 'Duivelsrug' dat de recensente al gauw schoon genoeg had van de eindeloze achtervolging. In het boek zit geen achtervolging. Ik heb het nu dus over Trouw, niet het medium met de allerslechtste naam.
Lach wat om dat soort onbeholpenheid en flauwekul en vraag je af of we in de wereld van misdaadschrijverij met boeken vol slachtpartijen, verminkingen en psychologische oorlogsvoering de moeite moeten nemen om ons op te winden over een beetje gemeenheid rond een stukje over een boek.

(Deze column is ook te lezen op de website peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau won hij in 2000 de Gouden Strop. Dit jaar verscheen bij uitgeverij Ellessy Crime de thriller 'Zusjesliefde', dat De Zwaan samen met zijn vrouw Lia Krijnen onder het pseudoniem Lia Peters heeft geschreven. In oktober verschijnt De Zwaans nieuwste thriller 'De bruiloften van Annika Kommer'. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Geen opmerkingen: