08 september 2012

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini (2012)

Een opzienbarend relaas(Door Guido Huisintveld)

Na de twee verhalenbundels Misdaden en Schuld is er nu De zaak Collini, een mooie novelle die zich niet in het thrillerhoekje laat stoppen. Ferdinand von Schirach onderscheidt zich ontegenzeglijk van collega-advocaten die met wisselend succes fictie produceren. Dit derde boek heeft als belangrijkste leidraad de ontwikkeling van het Duitse rechtssysteem, zoals zich die voltrokken heeft vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Von Schirach laat reeds op de eerste pagina's een brute moord plaatsvinden. Fabrizio Collini heeft een blanco strafblad als hij de hotelkamer van een 85-jarige man betreedt. Collini schiet hem vier keer door het hoofd en geeft zich vervolgens over. De jonge advocaat Caspar Leinen wordt toegewezen aan Collini, maar schrikt van de zaak als hij erachter komt dat het slachtoffer de grootvader blijkt te zijn van zijn jeugdvriend. De verdediging van Collini wordt tevens bemoeilijkt omdat het motief geheel niet duidelijk is.

Sommige personages zijn een verwijzing naar bestaande figuren. Het zou het leesplezier echter substantieel verminderen door dit hier uit de doeken te doen. Verwacht geen spannende thriller met dito plotwending, maar wel een opzienbarend relaas, geschreven met de welbekende objectieve en scherpe pen van Ferdinand von Schirach.

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 158 pag.

Geen opmerkingen: