21 september 2012

Gesignaleerd 163 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

Donna Leon en Cecilia Bartoli


DONNA LEON - HEMELSE JUWELEN

Bij uitgeverij Cargo is vandaag verschenen 'Hemelse juwelen', de nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijfster Donna Leon. In het boek verenigt Donna Leon (links op de foto) haar liefde voor schrijven met haar andere grote passie: barokmuziek. De schrijfster liet zich inspireren door de nieuwe cd van Cecilia Bartoli, 'Mission', waarop de Italiaanse mezzosopraan verloren gewaande aria's van componist Agostino Steffani zingt.

Caterina Pellegrini houdt evenveel van muziek als van haar geboortestad Venetië. Wanneer ze als muziekwetenschapper de kans krijgt om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoeken, hoeft ze niet lang na te denken. De erfenis blijkt te bestaan uit twee antieke kisten met brieven en andere papieren. Caterina hoopt op een muzikale ontdekking die haar doorbraak zou kunnen betekenen, maar haar opdrachtgever lijkt slechts uit op financieel gewin.

Uit de brieven komt stukje bij beetje het intrigerende leven van Agostino Steffani naar voren. Hoe dieper Caterina graaft, hoe dringender haar vragen worden. Wat had de man te maken met de grootste moordzaak van zijn tijd? En wat is de rol van Moretti, de advocaat door wie Caterina voor deze opdracht is ingehuurd?

Op Bartoli's verzoek is een aantal onderzoekers naar muziek van Steffani, een vertegenwoordiger van de vroege, Italiaanse barok, gaan spitten. ,,Hij is een missing link tussen renaissance en barok, vertelt ze in NRC Handelsblad.

Steffani was niet alleen componist, maar werd ook tot priester gewijd en vertrok in 1695 naar het Beiers Hof in Brussel, waar hij zijn muzikale met diplomatieke taken combineerde. Eenmaal op leeftijd probeerde Steffani Noord-Duitsland te bekeren tot het katholicisme. Aan het eind van zijn leven werkte hij in Londen.

,,Priester, diplomaat, spion, meestercomponist én een voorloper van Händel? door die combinatie moest ik aan Donna Leon denken'', aldus de zangeres. De schrijfster, idolaat van Händel, raakte gefascineerd door het raadsel-Steffani, vertelt ze. ,,Hij had ontzettend veel functies en gezichten, dat boeide me.''

Donna Leon (1947) woont sinds 1981 in Venetië, de stad waaraan ze in haar jeugd haar hart verloor. Ze verwierf wereldfaam met haar verhalen rond commissario Brunetti. Cecilia Bartoli (1966) is vooral bekend om haar uitvoeringen van barokmuziek. Van haar cd’s zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Na het succes van het album Sacrificium (2009), ontdekte zij de verloren gewaande aria’s van componist Agostino Steffani. Op haar nieuwste cd Mission vertolkt zij deze hervonden stukken.

Donna Leon - Hemelse juwelen. Vertaling Ton Heuvelmans, 304 pag., € 18,90. ISBN 978 90 234 7863 8

(Bron: o.a. NRC Handelsblad. Foto Leon en Bartoli: Decca, Uli Weber)

Geen opmerkingen: