25 september 2012

Gesignaleerd 166 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

LEIF G.W. PERSSON - HET LAATSTE WOORD

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Het laatste woord' van Leif G.W. Persson.

Lars Martin Johansson, gepensioneerd directeur van de Nationale Recherche Politie, heeft een beroerte gehad en is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn ongezonde levensstijl heeft zijn tol geƫist. In het ziekenhuis stuit hij onverwacht op nieuwe informatie over een oude, onopgeloste zaak: de verkrachting van en de moord op de negenjarige Yasmine Ermegan.

De zaak is reeds gesloten maar Johansson kan de afleiding goed gebruiken en stort zich volledig op de zaak. Hij verzamelt een team mensen om zich heen en ontrafelt met hun hulp een pedofielennetwerk. Naarmate het onderzoek vordert, gaat het echter steeds slechter met Johansson.

Leif G.W. Persson (Stockholm, 1945) is hoogleraar criminologie. Drie van zijn thrillers werden verfilmd. Persson won tweemaal de Swedish Academy of Crime Writers' Award voor de beste Zweedse thriller. Van zijn boeken zijn meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. 'Het laatste woord' werd in 2011 onderscheiden met The Glass Key Award, de thrillerprijs voor een auteur uit Scandinaviƫ.

Leif G.W. Persson - Het laatste woord. Vertaling: Elina van der Heijden en Kim Snoeijing. Uitgeverij Cargo, 432 pag., € 24,90. ISBN: 978 90 234 7453 1

1 opmerking:

Theo Capel zei

In tegenstelling tot het mistroostige dat de Zweedse misdaadroman aankleeft, is dit een opgewekt boek. Hoe vreemd het ook klinkt gezien de gezondheidsproblemen van de hoofdpersoon en de zaak waarin hij zich verdiept. Persson schreef onlangs ook een autobiografie die ik las (Gustavs Grabb; niet vertaald). Dan zie je de parallellen tussen auteur en zijn hoofdpersoon.