(Door Peter Kuijt)
Misdaadauteur Herman Vemde uit Best, begin deze eeuw winnaar van de Schaduwprijs, laat in zijn zevende thriller zijn licht schijnen over het gevaar van databanken, waarin de overheid alles opslaat wat ze over ons weet. Dat meldt hij althans op zijn website. Maar wie een benauwende Big Brother-achtige thriller verwacht, zoals Charles den Tex die met succes heeft geschreven, komt bedrogen uit. 'Dossier Trapani' is allesbehalve dat, meer een aardige recht-voor-zijn-raap-politieroman, waar je in ieder geval de tijd mee kunt elimineren.
Lijdend voorwerp in 'Dossier Trapani' is Ed Evers, eigenaar en enig personeelslid van een makelaarskantoor, dat zijn beste tijd heeft gehad. Hij komt in contact met de 42-jarige Jessica Dijkstraten, 'een kordate vrouw' met een 'duizelingwekkende decolleté', die haar handtekening zet onder een koopcontract dat haar een restaurant oplevert. Als dank daarvoor mag Evers met zijn zeurende vrouw op Dijkstratens kosten een weekend pizza's eten op Sicilië.
Dijkstraten benadert onze makelaar daarna nog een paar keer met voorstellen voor wat onroerendgoedtransacties. Maar alles dient handje contantje te geschieden. Evers, die nattigheid voelt, wil integer blijven en wil alles volgens de regels doen. Dan blijkt dat ook de politie Evers in de smiezen heeft. Hij wordt op het bureau verhoord en ontdekt dat de recherche een dossier over de makelaar heeft aangelegd.
De lezer verwacht op dit punt een verhaal over Evers die met moeite belastende informatie in zijn dossier geschrapt weet te krijgen. Maar Vemde slaat een geheel ander pad in. Wat volgt is het relaas over een Siciliaanse bende die voet aan de grond probeert te krijgen in Brabant om er een lucratieve wietplantage op te zetten. Maar de bende stuit op topcrimineel de Krab, die zijn territorium bedreigd ziet. Een en ander culmineert uiteindelijk in een explosieve van-dik-hout-slaagt-men-plankenfinale.
Bovenaan Vemdes website staat 'niet literair wel spannend' en het eerste deel van die slogan doet de auteur in ieder geval eer aan. Zijn stijl verdient geen schoonheidsprijs, maar vertoont eerder kenmerken van taalarmoede. Hij wijst meerdere malen op het imposante decolleté van Dijkstraten en de jonge, ambitieuze vrouwelijke rechercheur wordt tot vervelens toe met 'pornoblonde' aangeduid. Personages zijn ronduit karikaturen: de Brabantse topcrimineel de Krab met zijn verminkte vuist, zijn altijd hongerige handlanger met de bijnaam Koekiemonster en de Italiaanse gangster die vanwege zijn gestalte als De Bochel door het leven gaat. Toegegeven, vaart en actie heeft Dossier Trapani wel, maar echt verrassend wil de thriller maar niet worden.
Herman Vemde - Dossier Trapani. Uitgeverij Ellessy Crime, 207 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten