26 september 2012

Gesignaleerd 167 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

ALBERTO GARLINI - DE WET VAN DE HAAT

Bij uitgeverij De Bezige Bij is verschenen 'De wet van de haat' van Alberto Garlini, een roman over het Italiaanse fascistische terrorisme en over een man wiens leven ontspoort.

Tijdens de studentenopstanden in 1968 vecht rechtenstudent en neofascist Stefano Guerra in de universiteitswijk van Rome tegen de communisten, en daar maakt hij een fatale fout: hij doodt per ongeluk een onschuldige jonge communist, Mauro.

Deze misdaad heeft desastreuze gevolgen voor de rest van zijn leven. Franco, de leider van de neofascisten, treft Stefano aan bij het dode lichaam van Mauro, en hij gebruikt deze kennis als chantagemiddel om hem in te kunnen zetten bij de meest gewelddadige acties.

De situatie wordt nog problematischer als Stefano verliefd wordt op Antonella, de zus van Mauro. Hoe meer aanslagen Stefano pleegt om verzekerd te zijn van Franco's stilzwijgen, hoe meer zijn naam bezoedeld wordt en hoe moeilijker hij nog kan ontsnappen aan de spiraal van geweld waarin hij terecht is gekomen.

Alberto Garlini (Parma, 1969) is de auteur van 'Fútbol bailado' (2004), dat een succes werd in Italië en Frankrijk, en van de in het Frans geschreven roman 'Venise est une fête' (2010). 'De wet van de haat' is het eerste werk van hem dat in het Nederlands is vertaald.

Alberto Garlini - De wet van de haat. Vertaling: Jan van der Haar. Uitgeverij De Bezige Bij, 688 pag., € 23,90. ISBN: 978 90 234 7275 9

Geen opmerkingen: