05 september 2012

Vals spelen (nieuws, 2012)

AUTEURS TEN STRIJDE TEGEN FAKE KRITIEKEN

Enkele tientallen Engelstalige auteurs hebben in een open brief in The Daily Telegraph gewaarschuwd voor valse boekrecensies op internet. De brief is ondertekend door onder anderen Karin Slaughter, Val McDermid, Lee Child, Ian Rankin, Mark Billingham, Mo Hayder en Stuart MacBride. Ook de Noorse schrijver Jo Nesbø heeft de brief van zijn handtekening voorzien. Zij stellen dat sommige auteurs de recensiemogelijkheden op internet misbruiken en daarmee de boekenindustrie grote schade berokkenen.

De briefschrijvers noemen drie auteurs die hebben erkend 'recensiefraude' te hebben gepleegd. Stephen Leather promootte zijn eigen werk onder een valse naam, R.J. Ellory (foto) deed hetzelfde en maakte ook collega-auteurs zwart en John Locke betaalde voor positieve boekrecensies.

De auteurs veroordelen dit gedrag en denken dat het veel vaker voorkomt. De oplossing voor het probleem is volgens hen dat meer lezers eerlijke reviews moeten schrijven. Zij kunnen de valse reviews overschaduwen en daardoor zullen de 'achterbakse tactieken worden gemarginaliseerd tot ze irrelevant zijn'.

In Nederland blijkt verschillend te worden gedacht over de recensiefraude, blijkt uit een rondgang van website Crimezone langs enkele auteurs. Voorzitter Willem Asman van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) reageerde laconiek. ,,Bankiers liegen, politici liegen, auteurs liegen, dus waarom recensenten niet? Ik verbaas me over die verbazing.'' GNM-vicevoorzitter Daniëlle Hermans legt de nadruk op de recensenten. ,,Hoe om te gaan met recensenten die een persoonlijke hekel aan je hebben? Of een recensent die deel uitmaakt van je vriendenkring?''

Schrijver René Appel ziet het anders. ,,Het is inderdaad een schandaal, maar het was te verwachten dat het deze kant uit zou gaan. De vraag is natuurlijk wat er tegen te doen valt.'' Collega Saskia Noort reageert als volgt op de gekochte positieve recensies: ,,Tjongejonge. Het moge duidelijk zijn dat ik dat nog nooit gedaan heb.'' Drievoudige Stropwinnaar Charles den Tex ziet in alle feiten slechts een symptoom van een veel groter probleem waar we door de digitalisering en internet voor staan: ,,Het afglijden naar een steeds lager niveau waar alles gratis en onmiddellijk beschikbaar moet zijn. Waarin mensen menen recht te hebben op iets wat niet van hun is. Wake up! Internet vreet aan onze zelfdiscipline en aan onze eerlijkheid. Verzet je daartegen.''

Crimezone is inmiddels een actie begonnen tegen valse en misleidende online recensies.

(Bron: The Daily Telegraph, Crimezone)

Geen opmerkingen: