20 september 2012

John Verdon - Sluit je ogen (2012)

Een held met tekortkomingen(Door Hans Knegtmans)

Oud-politieman Dave Gurney kan maar moeilijk wennen aan het leven als pensionado. Echtgenote Madeleine geniet met volle teugen van de pastorale omgeving, ver van het jachtige New York. Omringd door twintig hectare bos en weidegrond, waar eekhoorntjes vrij spel hebben. Dave echter zou de diertjes het liefst met zijn luchtbuks wegknallen, en dat terwijl hij in al zijn recherchejaren bij de politie niet één keer zijn dienstwapen geeft getrokken. Lummelen maakt hem onrustig.

Hij is dan ook bijna opgelucht wanneer hij de kans krijgt, zijn expertise weer in de praktijk te brengen. De mooie, uitdagende Jillian wordt beestachtig vermoord, nota bene op haar eigen huwelijksfeest. De sporen wijzen naar de - spoorloos verdwenen - Mexicaanse tuinman van haar echtgenoot, de psychiater Scott Ashton. Jillans moeder ergert zich blauw aan het ongeïnspireerde politieoptreden en roept Dave's assistentie in.

John Verdons debuutroman 'Ik weet wat jij denkt' (2010) was een doorslaand succes, vooral door Gurney's verbluffende recherchewerk. Ook 'Sluit je ogen' begint met veel gepieker en gepuzzel over de raadselachtige moord. Dave vermoedt dat Jillians voormalige privéschool Mapleshade een sleutelrol vervult in de affaire. Net als Jillian zijn veel van de huidige studenten slachtoffer geweest van seksueel geweld. Wanneer Dave ook nog eens ontdekt dat sommigen van hen contact hadden met de gestoorde tuinman, beseft hij dat er nog meer slachtoffers kunnen vallen.

Na zijn vorige boek heeft Verdon flink geschaafd aan Gurney's karakter. Nog steeds kan deze tekeergaan als de olifant in de porseleinkast, maar op zijn manier brengt hij tegenwoordig meer begrip op voor de medemens. Ook heeft hij zijn gezwollen eigendunk iets bijgesteld, wat hem tot een interessanter romanpersonage maakt: een held, dat zeker, maar een die met passende ironie voor zijn tekortkomingen durft uit te komen. Dat maakt een wereld van verschil.

John Verdon - Sluit je ogen. Vertaling: Jeannet Dekker. Uitgeverij Boekerij, 464 pag.,

Geen opmerkingen: