07 september 2012

Keigo Higashino - De fatale toewijding van verdachte X (2012)

Intrigerend spelletje logica(Door Guido Huisintveld)

Let niet te veel op wervende kreten als 'de nieuwe thrillersensatie' of 'de Japanse Stieg Larsson'. Ze hebben net zo veel waarheidsgehalte als de verbeterde formule van uw wasmiddel. 'De fatale toewijding van verdachte X' van de succesvolle Japanse auteur Keigo Higashino is een combinatie van een opmerkelijk liefdesverhaal en een detective à la Columbo.

Wanneer Yasuko in haar huiskamer behoorlijk naargeestig wordt benaderd door haar ex-man, gaat tijdelijk bij haar het licht uit en vermoordt ze hem. Net zo makkelijk. Maar wat te doen met het lichaam? Haar buurman Ishigami heeft al jaren een oogje op haar en besluit te helpen. Het daaropvolgende politieonderzoek lijkt te stranden op ontkenningen en alibi's.

Totdat natuurkundige Yukawa aanbelt bij zijn oude studiegenoot Ishigami en zich met de zaak gaat bemoeien. Er ontstaat een intrigerend spelletje logica op intellectueel niveau.

Higashino heeft een kleurloze en naïeve schrijfstijl, zonder scherpe randjes of enig sarcasme. Er blijft een (typisch Japanse?) afstandelijkheid tussen lezer en personages. De plot spreekt wel tot de verbeelding, zeker in de curieuze ontknoping. Maar om nou van een thrillersensatie te spreken…

Keigo Higashino - De fatale toewijding van verdachte X. Vertaling: Luk Van Haute. Uitgeverij De Geus, 320 pag.

Geen opmerkingen: