15 september 2012

Briljante misleiding (nieuws, 2012)

GESCHIEDENISBOEK ALS THRILLER

Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media, brengt op 25 september twee spionageromans op de markt, die zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om 'Operatie Mincemeat' en 'Agent Zigzag', geschreven door de Britse historicus Ben Macintyre. In deze verhalen overtreft de werkelijkheid fictie, stelt de uitgever. ,,Macintyre beschrijft de onwaarschijnlijke, maar feitelijk tot op ieder detail uitvoerig geresearchte gebeurtenissen als een thriller met de meest waanzinnige plotwendingen.''

'Operatie Mincemeat' vertelt het verhaal van een bijna mislukte, briljante misleidingsoperatie van de Britten, die de eerste aanzet tot de de bevrijding van Europa is geweest. Op 30 april 1943 ziet een visser vlak voor de Spaanse kust een lijk drijven. Eenmaal aan land gebrcht wordt het lichaam geĆÆdentificeerd als de Britse officier William Martin van de Royal Marines. Een leren aktetas die aan zijn riem is vastgemaakt, bevat geheime documenten over de invasieplannen van de geallieerden.

Majoor Martin heeft echter nooit bestaan. Het lichaam was van een overleden zwerver uit Wales en alle documenten zijn vervalst. De vondst van zijn lijk maakte onderdeel uit van een misleidingsoperatie waar de Duitsers met open ogen intrapten. Dankzij deze geslaagde leugen, werd de geallieerde landing op Siciliƫ een succes en een begin van de bevrijding van West-Europa.

Het boek telt 400 pagina's. Daarvan is een kwart gereserveerd voor een tamelijk droge vertelling van de nasleep, een appendix met illustraties (waaronder een gedenksteen voor de zwerver die voor majoor moest doorgaan), een naschrift en enkele pagina's met verklaring van de voetnoten.

In 'Agent Zigzag' reconstrueert Ben Macintyre met behulp van dagboeken, brieven, foto's, memoires en geheime MI5-dossiers het verre van saaie leven van de Brit Eddy Chapman. In de jaren dertig maakte Chapman deel uit van diverse bendes in Londen en raakte bedreven in het opblazen van brandkasten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood hij zijn diensten aan aan de Duitsers, maar fungeerde eigenlijk als dubbelspion.

Ben Mayintyre (1963) is historicus en columnist bij The Times. Zijn boeken worden in meer dan vijftien landen gepubliceerd. De BBC heeft documentaires gemaakt op basis van 'Operatie Mincemeat' en 'Agent Zigzag'.

Geen opmerkingen: