16 september 2012

Onder covers (3)

Rubriek waarin thrilleromslagen - van spuuglelijk tot bloedmooi - tegen het licht worden gehouden


TWEE VLINDERS EN EEN SPELDJE

Hoezee! Eindelijk weer een thrillercover zonder een of meerdere ogen, volle vrouwenlippen, een drijvend vrouwenlichaam of een in de verte verdwijnende gestalte. De omslag van 'De vuurdoop', het thrillerdebuut (dus eigenlijk ook de vuurdoop) van de Zweedse tv-scenarist Alexander Söderberg, toont niets van dat alles, maar meer een intrigerend stilleven van allerlei voorwerpen. We zien drie kogels, een achter de naam en titel verstopte vogelkop, een dolk, een vlinder in een doosje, een andere, min of meer groene schubvleugelige en een roodkleurig document afgezet met gouden lijnen en een logo waarin in ieder geval de letter R te ontcijferen is.

Uitgeverij Cargo huurde voor het omslagontwerp Wil Immink in, de man achter onder andere de covers van de Millenniumtrilogie. Immink maakte een cover, die bijna als twee druppels water lijkt op het ontwerp van zijn Zweedse collega Sven Dolling, die voor Söderbergs uitgeverij Norstedt de onderstaande omslag voor 'Den andalusiske vännen' (wat zo veel betekent als 'De Andalusische vriend') bedacht.


De puzzelaars onder ons zullen al snel de verschillen zien in de twee ontwerpen. Allereerst de gekantelde X in de voornaam van de schrijver. In de Zweedse cover ontbreekt echter de groene vlinder. Daarentegen zien we in de linkerbovenhoek meer van de vogel, die voorgoed een tsjilpverbod lijkt te zijn opgelegd. Verder ligt het rode document waarvan de R is 'weggepoetst' op de achterkant van - vermoedelijk - een schilderij. Extra toevoeging aan de Zweedse boekband is een speldje met een goudkleurige lauwerkrans en een rood kruis op een wit schild. Waarom zou die op de Nederlandse cover ontbreken, het is een vraag die de redactie van De Spanningsblog de komende nachten uit de slaap zal houden.

En dat is maar goed ook, want 'De vuurdoop' is hier ter redactie nog niet gelezen. Wat we tot nu toe weten is wat de achterflap ons vertelt: dat 'De vuurdoop' gaat over de jacht op Hector Guzman, een van de grote drugsbazen in Zweden. Deze Guzman belandt in het ziekenhuis, waar hij bevriend raakt met Sophie Brinkmann. De politie probeert haar informatie over Guzman te ontfutselen. Wellicht komen we er snel achter wat de omslag met het verhaal te maken heeft. Maar het is in ieder geval een ontwerp dat nieuwsgierig maakt.

Rapportcijfer: 7+

Geen opmerkingen: