10 september 2012

Gesignaleerd 162 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

JOSTEN & SMITS - KROONGETUIGE

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen 'Kroongetuige' van Josten & Smits, deel twee in de thrillerreeks rond juriste Denise de Wit. Volgens de uitgever is het verhaal geïnspireerd op echte gebeurtenissen en bevat het veel verwijzingen naar de werkelijkheid.

In een opwelling accepteert de eigenwijze juriste Denise de Wit een baan als strafpleiter bij het beruchte Amsterdamse advocatenkantoor Reinhardt & Reinhardt. Haar eerste zaak, de illegale productie van Tommy Hilfiger-kleding in Oost-Duitsland, blijkt een nevenactiviteit te zijn van Goran Goltas, een Turkse vrouwenhandelaar en cliënt van maffiamaatje Ben Reinhardt.

Veroordeling of vrijspraak van Goltas voor de Nederlandse rechter hangt af van de verklaringen van een kroongetuige. Als voormalig opsporingsambtenaar moet Denise voorkomen dat ze vuile handen krijgt - zeker wanneer blijkt dat ze die kroongetuige beter kent dan haar lief is. Is dat toeval, of is Denise de speelbal van iemand die een ingewikkeld en dodelijk masterplan aan het uitvoeren is?

Josten & Smits haalden hun inspiratie voor de Denise de Wit-serie uit hun werk in respectievelijk de onderzoeksjournalistiek en de rechtspraak. Marc Josten (1961) is onderzoeksjournalist en hoofdredacteur bij HUMAN/VPRO. Daarvoor was hij hoofdredacteur van Reporter, de onderzoeksjournalistieke televisierubriek van de KRO, en werkte hij twaalf jaar als redacteur bij Vrij Nederland.

Rob Smits (1959) is advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam en voormalig officier van justitie bij diverse parketten. Hij werkte twee jaar bij de politie en de Centrale Recherche Informatiedienst. Als officier van justitie deed hij onderzoek naar de georganiseerde zware misdaad en had hij leiding over diverse opsporingsonderzoeken, waaronder een aantal moordzaken.

Josten & Smits - Kroongetuige. Uitgeverij A.W. Bruna, 320 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 229 9930 1

Geen opmerkingen: