21 september 2012

Onnavolgbaar (nieuws, 2012)

OEUVREPRIJS VOOR ELMORE LEONARD

De Amerikaanse schrijver Elmore Leonard wordt vanwege zijn 'uitzonderlijke prestaties in het schrijven van fictie' met een oeuvreprijs geëerd door de Amerikaanse National Book Foundation. In november krijgt Leonard een medaille voor zijn eminente bijdrage aan de Amerikaanse letteren.

De onderscheiding werd in het verleden door niet de minste auteurs gewonnen: Toni Morrison, John Updike, Gore Vidal, Norman Mailer en Stephen King. De medaille wordt door schrijver Martin Amis tijdens een diner op 14 november in New York aan Leonard overhandigd. In een verklaring liet de National Book Foundation weten dat 'ruim een halve eeuw generaties lang lezers worden geboeid' door Leonards westerns, thrillers, romans en verhalen. ,,Elmore Leonard heeft met een onnavolgbare stijl levende literatuur geproduceerd'', aldus directeur Harold Augenbraum van de National Book Foundation.

De nu 86-jarige auteur begon zijn schrijverscarrière in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Hij schreef westernverhalen, terwijl hij werkzaam was voor een reclamebedrijf. In het begin van de jaren zestig had hij dertig verhalen geschreven en vijf westernboeken. In 1969 verscheen zijn eerste misdaadroman, 'The Big Bounce'. Talrijke films zijn er van zijn boeken gemaakt, waaronder 'Jackie Brown' (Quentin Tarantino), 'Out of Sight' (Steven Soderbergh) en 'Get Shorty'.

De National Book Foundation-medaille is niet de eerste oeuvreprijs die de in New Orleans geboren schrijver krijgt. Eerder kreeg hij soortgelijke awards van de Mystery Writers of America, The Crime Writers' Association en de Western Writers of America. Dit jaar verscheen Leonards 45ste boek, 'Raylan'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: