05 oktober 2011

Wordt verwacht 260 (nieuws, 2011)

HAAR VIOOL GRAAIT ZE MEE

'Hoog tempo, toegankelijk, verhaal met diepgang, verrassende ontknoping'. Met deze kwalificaties tracht uitgeverij Sijthoff de boekhandelaar te overreden om 'De vrouwenfabriek' van Bert Muns in te kopen. Het boek, dat vanaf januari 2012 de planken moet vullen, is bovendien 'gebaseerd op de werkelijkheid'.

In een dorp in Moldaviƫ ontploft een chemische fabriek. Er vallen tientallen doden. Ook Martha Roibu verliest haar man. Ze vlucht naar het Westen. Haar viool graait ze op het laatste moment mee.

Jaren later wordt een milieuambtenaar vermoord in de Rotterdamse haven. Journalist Ben Wartena, een oude rot in het vak, beseft dat het dezelfde ambtenaar is die hem ooit opbelde over de clandestiene leveranties van gifgas - het was een tip waar hij toen niets mee kon doen.

Ondanks tegenwerking op de redactie duikt hij in de zaak. Hij raakt verzeild in een levensgevaarlijk complot en zet daarmee niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van Martha Roibu op het spel.

Bert Muns (1960) werkt bij het Bureau mediatoepassing van de politie in Amsterdam. Hij heeft een handvol thrillers geschreven, waarvan 'De sluipschutter' op de shortlist van de Gouden Strop belandde. Daarna was hij coauteur van 'Vlucht uit het land van de vrijheid' van Anna Meijerink, 'Straatwaarde' van Esther Schenk en 'Spoedgeval' van Jos Barlag.

Andere nieuwe titels:

Simon Beckett - 'Jacob is van mij' (januari 2012). Ben en Sarah zijn pas een jaar bij elkaar als zij sterft. Na de begrafenis ontdekt Ben dat de zesjarige Jacob niet Sarahs eigen zoontje is. Hij besluit Jacobs biologische ouders te gaan zoeken. De echte vader blijkt een schofterige ex-militair te zijn, die Jacob meteen in huis neemt, maar er vreselijke opvoedmethoden op na houdt. Hij weigert Ben de toegang tot het huis. Dat loopt natuurlijk gierend uit de klauwen.
Iris Johansen - 'Vluchtroute' (oktober 2011). Emily Hudson is met haar collega in de bergen van Afghanistan waar ze kostbare voorwerpen uit een museum moeten veiligstellen. Op hun weg terug worden ze gegijzeld. Zonder dat ze het weten, blijkt er een voorwerp van onschatbare waarde tussen hun spullen te zitten.
Ruth Newman - 'Oogcontact' (oktober 2011). Er houdt een seriemoordenaar in New York huis, die op brute wijze vrouwen doodt. De politie tast in het duister, totdat rechercheur Joe Masters de helderziende Dana Stone inschakelt. Zij heeft een bijzondere gave: ze kan in het bewustzijn 'glijden' van iemand die aanwezig was bij een misdaad.

Geen opmerkingen: