19 oktober 2011

Cirkelredenering (nieuws, 2011)

ALEX VAN GALEN: VOLKSKRANT IS PATERNALISTISCH

De Volkskrant wijdde vandaag een commentaar aan het winnen van de NS Publieksprijs door Esther Verhoef. De krant gunde de schrijfster de prijs, maar constateerde wel dat hier sprake was van 'literair populisme'. Collega-auteur Alex van Galen is het oneens met deze stelling en plaatste de volgende reactie op zijn website:

,,De Volkskrant heeft in haar hoofdcommentaar nauwelijks een goed woord over voor het toekennen van de NS Publieksprijs aan Esther Verhoef. De redactie windt zich op over literaire prijzen (Bookerprize, AKO) voor boeken die te publieksgericht zijn en daarom blijkbaar automatisch te weinig 'literaire' kwaliteit hebben.

Die verontwaardiging is nog tot daar aan toe. Maar om nou net de NS Publieksprijs als aanleiding voor een ronkend commentaar te nemen, is onhandig. De NS Publieksprijs is namelijk precies wat de naam al belooft: een prijs van het publiek. De toekenning van een publieksprijs vervolgens zien als een uiting van populisme is dan ook bijna een cirkelredenering.

De Volkskrant heeft blijkbaar meer verstand van literatuur dan lezers en deskundige jury's. Maar die zitten niet op zulk paternalisme te wachten.''

1 opmerking:

Martin JidW zei

De Volkskrant paternalistisch? What's new?
Prima stuk van Alex van Galen; geen speld tussen te krijgen.