28 oktober 2011

Sokstory (nieuws, 2011)

BAVO DHOOGE IS OOK HAROLD S. KARSTENS

De Vlaamse auteur Bavo Dhooge, winnaar van De Diamanten Kogel, genomineerde voor de Gouden Strop, gaat schuil achter het pseudoniem Harold S. Karstens. Na in 2010 zijn literaire debuut te hebben gemaakt met 'De Sciencefictionschrijver' verscheen deze maand zijn tweede roman 'De Sok'.

Dhooge besloot vorig jaar voor dit op het eerste oog vreemde pseudoniem, omdat zijn literaire werk naar zijn mening veel persoonlijker is dan het andere werk. Om die reden is ook besloten bij de kleinere Nederlandse uitgeverij Marmer uit Baarn te publiceren.

Wie volgens de uitgeverij goed kijkt naar de initialen van het pseudoniem - HSK - zal de initialen van Harry Stephen Keeler, de Amerikaanse sciencefictionschrijver ontdekken. En wie de titels van de boeken herleest, zal ook direct zien dat Dhooge zijn S-fascinatie doortrekt naar zijn literaire werk.

In 'De Sok', een tragikomische roman stelt de uitgever, vertelt de auteur hoe het leven van professor in de filosofie Simon Mignolet een uiterst verrassende en bijna dramatische wending neemt, vanaf het moment dat hij tot de schrikbarende conclusie komt dat een van zijn sokken is verdwenen.

Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling als hij zijn sokken aan wil trekken. Hij pakt wat hij denkt dat een paar is, maar een van de twee sokken is weg. Verdwenen.

Mignolet probeert het met een van de dertig andere paar sokken die hij in zijn kast heeft liggen. Maar de verloren sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en 'onvolledig'. Het vreet aan hem. Zijn hele leven stort in. Al gauw komt hij tot een onvermijdelijke conclusie: hij moet en zal de verloren sok vinden. Een verrassende ontknoping volgt…

Geen opmerkingen: