22 oktober 2011

Ripper Award (nieuws, 2011)

STROP-WINNAAR IN JURY EUROPESE THRILLERPRIJS

Thrillerschrijver Jac. Toes, die in 1998 de Gouden Strop won met de hardloopthriller 'Fotofinish', maakt deel uit van de zevenkoppige jury, die drie genomineerden gaat aanwijzen voor de Ripper Award, oftewel de Europäischen Preis für Kriminalliteratur. De prijs, groot 11.111 euro, wordt op 10 november tijdens het thrillerfestival Mord am Hellweg VI – Tatort Ruhr uitgereikt.

Toes bevindt zich in goed gezelschap. Zijn medejuryleden zijn de Deense thrillerschrijfster Sarah Blædel en haar vakgenoten, de Schotse Helen FitzGerald en Andrea Maria Schenkel uit Duitsland. Eveneens uit Duitsland is het jurylid Norbert Horst, in het dagelijks leven politiecommissaris, maar ook schrijver. Vertaler Ævar Örn Jósepsson uit IJsland en misdaadauteur Bruno Morchio uit Italië maken de lijst compleet.

Een 'voorjury' heeft uit een onbekend aantal inzendingen een longlist van elf auteurs vastgesteld. Doel van de jury waarin Toes zit, is uit die lijst een drietal kanshebbers te selecteren. Uiteindelijk bepaalt het publiek dat het thrillerfestival bezoekt, wie de winnaar is. Eerdere laureaten zijn Henning Mankell en Hakan Nesser. Met de prijs wil de organisatie die auteur eren die een bijzondere bijdrage aan de Europese misdaadliteratuur heeft geleverd.

Geen opmerkingen: