13 oktober 2011

In een vonkenregen (nieuws, 2011)

Lijn 32 komt vanaf januari langs


Dat kan niet goed gaan. 

De liefhebber van spannende Nederlandse dramaseries komt deze maanden goed aan zijn trekken. Wat te denken van de thrillerserie Overspel en de reeks rond Bureau Seinpost in Den Haag en Hart tegen Hard dat zich afspeelt in Amsterdam. Vanaf 14 januari kan de kijker afstemmen op weer een nieuwe dramaserie van vaderlandse bodem. LIJN 32 heet de reeks die KRO en NCRV op het scherm brengen.


De achtdelige reeks begint met tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers die op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus stappen, met noodlottige gevolgen. Na die fatale busrit gaat LIJN 32 terug in de tijd en volgen we de levens van de tien passagiers. De serie speelt zich af in het Nederland van nu waarin de onderlinge verbanden minder vanzelfsprekend lijken te zijn en mensen zich onveilig voelen.

Buslijn 32 op een doordeweekse ochtend in Amsterdam. Verschillende mensen stappen in, ieder met een eigen bestemming. In de rechtszaal moet op dat moment een belangrijke rechtse politicus in een zaak van een Antilliaanse vrouw getuigen. Vlak voor het gerechtsgebouw verongelukt de bus met alle passagiers aan boord. Op het moment dat hij in een vonkenregen het asfalt raakt zijn we in de rechtszaal waar, door de enorme explosie de gehele glazen pui naar binnen komt. De politicus overleeft het en buiten staat de bus in lichterlaaie. Dan reizen we zes weken terug in de tijd en we volgen in acht afleveringen alle passagiers en betrokkenen totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen. Klik hier voor de trailer.

In LIJN 32 spelen niet de minste acteurs mee. Zo zijn er rollen voor Waldemar Torenstra, Marcel Musters, Peter Blok, Charlie Chan Dagelet, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Porgy Franssen. De 'jonge talenten' Aziz Akazim en Anouar Ennali spelen cruciale rollen als de twee Marokkaanse scholieren. Verder spelen mee Gijs Scholten van Aschat, Sigrid ten Napel, Anneke Blok, Jeroen Willems, Sabri Saad el Hamus en Hans Kesting.

De regie is in handen van Maarten Treurniet (De Heineken OntvoeringDe Passievrucht). Het scenario is geschreven door Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan en Maarten Lebens.

1 opmerking:

Martin JidW zei

Het is met 16.29 minuten in ieder geval de langste trailer die ik ooit heb gezien.
Of was dit de eerste aflevering? :)