18 oktober 2011

Onder het stof vandaan (nieuws, 2011)

MISDAADROMAN VAN C.S. FORESTER NA 75 JAAR IN DE WINKEL

Een verloren gewaande misdaadroman van de Britse schrijver Cecil Scott Forester wordt na ruim drie kwart eeuw eindelijk gepubliceerd. De thriller heet 'The Pursued' en gaat over een vrouw die resoluut achter de man aan gaat die haar dochter heeft vermoord.

Het boek zou aanvankelijk door uitgeverij Michael Joseph, nu onderdeel van Penguin, op de markt worden gebracht. Maar de schrijver en zijn uitgever stelden de publicatie uit. Ze vonden het niet verstandig om de thriller uit te brengen tussen twee romans over de Britse zee-officier Horatio Hornblower, boeken waarmee Forester grote faam had verworven. De schrijver verhuisde daarop en toen de uitgeverij werd overgenomen, bleek het manuscript van The Pursued op de een of andere wijze verdwenen te zijn.

Forester was aangedaan door het kwijtraken van het manuscript. Decennia later schreef hij in zijn autobiografie: ,,Ik ben het boek echt kwijt. Mogelijk bestaat er nog een getypte versie ergens, stof vergarend in een opslagruimte.''

En Forester had gelijk. Het manuscript dook op in 2002 bij veilinghuis Christie's. Lawrence Brewer, levenslang Forester-fan, was stomverbaasd toen hij het ontdekte tijdens een veiling van aan de schrijver toegeschreven voorwerpen en objecten. Samen met een andere Forester-adept kocht Brewer het manuscript voor 1500 pond.

Toen Brewer doorkreeg dat de roman ook kwaliteit had, vond hij dat het moest worden uitgegeven. Hij ontdekte dat het copyright toebehoorde aan de nazaten van Forster. Brewer: ,,Ik mocht dan wel het manuscript in bezit hebben, dat betekent nog niet dat ik met de woorden die er in stonden mocht doen en laten wat wilde. Het duurde zes jaar voordat Brewer en de erven-Forester overeenstemming bereikten. Het boek verschijnt nu op 3 november in de reeks Penguin Modern Classics.

Cecil Scott Forester, pseudoniem van Cecil Lewis Troughton Smith (1899–1966) werd wereldberoemd met zijn serie Horatio Hornblower en met zijn roman 'The African Queen'.

Zijn carrière kwam slechts langzaam op gang. Aanvankelijk schreef hij enkele romans en biografieën. Voor de roman 'Payment Deferred' uit 1926 kreeg hij goede kritieken. Het werd bewerkt voor toneel in 1931 en verfilmd in 1932, met in de hoofdrol 'Charles Laughton'. Zijn reputatie nam toe met de publicatie van 'Death to the French' in 1932 en 'The Gun' in 1933. In 1935 verscheen de klassiek geworden roman 'The African Queen', in 1951 succesvol verfilmd door John Huston, met hoofdrollen voor Humphrey Bogart en Katherine Hepburn.

Adam Freudenheim van Penguin is verheugd over de aanstaande publicatie. ,,Het gaat om een duistere thriller die zijn tijd ver vooruit was. Het is ook een aangrijpend portret van de onderkant van het leven in Londen''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: