13 oktober 2011

Uniek document (nieuws, 2011)

STIEG LARSSON WERD AFGEWEZEN ALS JOURNALIST

De Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson werd destijds niet geschikt genoeg geacht om een cursus journalistiek te volgen. Een brief uit 1972 (zie foto) waarin een commissie uit Stockholm Larsson dit meedeelt, wordt op 15 december geveild in Londen. De geschatte opbrengst ligt tussen de acht- en twaalfduizend euro.

Ondanks deze afwijzing ging Larsson niet bij de pakken neerzitten. Hij werd een van Zwedens meest onbevreesde journalisten, die met zijn tijdschrift Expo extreemrechtse groeperingen in kaart probeerde te brengen. En postuum verwierf Larsson wereldwijde faam met zijn thrillers uit de 'Millenniumtrilogie', waarvan 55 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Velen vinden dat het succes van zijn thrillers de verdiensten van Larsson als journalist overschaduwt. De afwijzingsbrief uit 1972 zal samen met een in leer gebonden box waarin zijn thrillers zijn verzameld worden geveild bij Sotheby's. De opbrengsten komen ten goede aan het tijdschrift Expo.

Christopher MacLehose, die het manuscript van de 'Millenniumtrilogie' na Larssons dood in 2004 ontdekte en ervoor zorgde dat het werd uitgegeven, verklaarde tegenover The Guardian dat de familie van de schrijver om een uniek te veilen document was gevraagd. ,,Dit is een brief waarin geschreven wordt dat 'jij niet goed genoeg bent om een journalist te worden'. En dat tegen een man die later een uiterst strijdvaardig magazine van de grond tilde, dat vocht tegen opkomende extreemrechtse activiteiten in Zweden. Larsson deed dingen waar geen enkele andere Zweedse journalist ook maar enigszins in de buurt kwam.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: