12 oktober 2011

Mo Hayder - Rot (2011)

Meeslepend familiedrama


(Door Hans Knegtmans)

Bijna twintig jaar geleden kwam het tot een aanvaring tussen de zusjes Sally en Zoe. Zo ernstig dat hun ouders Zoe naar een andere school stuurden om erger te voorkomen. Tegenwoordig groeten de zussen elkaar op straat, maar meer ook niet. Ze hebben het al moeilijk genoeg zonder de ander.

De wat wereldvreemde Sally komt sinds haar echtscheiding geld tekort om fatsoenlijke kleren voor haar vijftienjarige dochter Millie te kopen. Deelname aan dure schoolreisjes is al helemaal niet aan de orde. Sally is te trots om financiƫle hulp van vrienden te accepteren en houdt met ongeschoold schoonmaakwerk haar hoofd boven water.

Zoe mag het dan als politierechercheur in het Engelse Bath maatschappelijk verder hebben geschopt, daarvoor heeft ze een minder nette baan gehad en ze vreest nog steeds dat iemand die zwarte bladzijde wereldkundig zal maken.

Ongewild komen de zusters weer in contact, door de moord op Lorne Wood, een schoolvriendin van Millie. Zoe maakt deel uit van het onderzoeksteam. Zelf denkt ze dat het fotogenieke meisje in het pornocircuit verzeild is geraakt, maar haar superieur is ervan overtuigd dat de dader gezocht moet worden in Lorne's vriendenkring.

We wisten dat Mo Hayder tot de top van het misdaadgenre behoort, maar 'Hanging hill' ('Rot') is een krachttoer die zelfs haar trouwste fans zal verbazen. Het boek laat zich lezen als een meeslepend familiedrama, maar biedt tegelijkertijd een ontluisterend inkijkje in de wereld van de seksindustrie.

Hayders dwarse humor en puntige verteltrant voorkomen dat de thematiek de lezer te veel wordt. Als alle rampen zijn verwerkt, lijkt het verhaal zelfs koers te zetten naar een happy end. Lijkt. Net wanneer we bijna zijn ingedommeld bij de gevoelige vioolmuziek in ons hoofd, deelt Hayder een knock-out uit die nog lang nasuist. Zo hoort een thriller te zijn.

Mo Hayder - Rot. Vertaling: Yolande Ligterink. Uitgeverij Luitingh, 400 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: