10 oktober 2011

Ferdinand von Schirach - Schuld (2011)

Minder is meer


(Door Guido Huisintveld)

Na Misdaden is Schuld de tweede bundel met korte verhalen van de Duitse advocaat Ferdinand von Schirach. De auteur heeft niet alleen kennis van zaken, maar ook een gouden pen waarmee hij gortdroge rechtszaken omtovert tot prachtige stukken tekst, die soms doen denken aan de beste korte verhalen van Roald Dahl.

Een volksfeest mondt uit in een gruwelijke verkrachtingszaak. Een jongen wordt gepest, met verstrekkende gevolgen voor een lerares. De plannen van een moordenaar worden door stom toeval in de kiem gesmoord. Een koffer heeft een lugubere inhoud, maar in hoeverre is de bezitter er voor verantwoordelijk? Na een paar gelukkige jaren wordt een man bijzonder gewelddadig waardoor zijn echtgenote maar één uitweg ziet.

De verhalen zijn bijzonder aangrijpend en hebben niet zelden een verrassend verloop. Von Schirach houdt gepaste afstand en velt geen oordeel. Hij zet ons aan het denken, omdat een zaak vele nuances kent waardoor de schuldvraag zich soms lastig laat beantwoorden.

Het gecomprimeerde woordgebruik van Ferdinand von Schirach is buitengewoon effectief. Minder is meer, zo moet de auteur gedacht hebben. Schuld is geen bundeling van vijftien korte verhalen, maar eerder een verzameling van vijftien prachtige kleine romans. Meesterlijk!

Ferdinand von Schirach - Schuld. Vertaling: Marion Hardoar en Hans Driessen. Uitgeverij De Arbeiderspers, 148 pag.

Geen opmerkingen: