17 oktober 2011

Anthos-feestje (nieuws, 2011)

NU OOK PUBLIEKSPRIJS VOOR ESTHER VERHOEF

Een paar uur voor de uitreiking zei Simone van der Vlugt nog voor de radio dat ze hoopte dat Esther Verhoef de NS Publieksprijs 2011 zou winnen. ,,Want ze is een hele goede vriendin van me.'' En de wens van de winnares van de NS Publieksprijs 2010 kwam uit: ze mocht de prijs aan haar vriendin én Anthos-collega overhandigen.

'Déjà vu' van Esther Verhoef ontving 20,3 procent van de stemmen van het Nederlandse publiek en mag zich Boek van het Jaar 2011 noemen. Esther Verhoef ontving de prijs vanavond in Het Concertgebouw in Amsterdam. De NS Publieksprijs is de grootste boekenpublieksprijs van Nederland en is dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Ruim 66.000 mensen brachten hun stem uit, een verdubbeling van het aantal stemmen van vorig jaar. Na de prijsuitreiking schoof Verhoef aan bij Pauw & Witteman. Klik hier voor een verslag van het gesprek.

De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2011, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7500 en een NS Altijd Vrij 1e klas-abonnement. Het is de tweede keer dat een thriller de NS Publieksprijs wint.

In de thriller 'Déjà vu' gaat een jonge journaliste die haar baan kwijt is geraakt naar Frankrijk om uit te huilen bij een vriendin. Deze blijkt verdwenen en als de journaliste op onderzoek gaat, komt ze zelf in gevaar.

Verhoefs thriller kwam in week 36 van 2010 op nummer 1 binnen in De Bestseller 60. Het boek stond vijf weken op de eerste plaats en heeft in totaal 34 weken in De Bestseller 60 gestaan. Alle thrillers van Esther Verhoef werden tot nu toe genomineerd voor de NS Publieksprijs: 'Rendez-Vous' (2006), 'Close-up' (2007) en 'Alles te verliezen'
(2009).

Naast 'Déjà vu' waren dit jaar voor de NS Publieksprijs genomineerd: 'Bonita Avenue' van Peter Buwalda, 'Congo' van David van Reybrouck, 'Vaslav' van Arthur Japin, 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab en 'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch. Eerdere winnaars zijn naast Simone van der Vlugt o.a. Herman Koch ('Het diner'), Arthur Japin ('De overgave'), Joris Luyendijk ('Het zijn net mensen') en Kluun ('Komt een vrouw bij de dokter').

Geen opmerkingen: