13 oktober 2011

Op het landgoed (nieuws, 2011)

P.D. JAMES GAAT VERDER WAAR 'PRIDE AND PREJUDICE' STOPT

Een lang gekoesterde wens gaat voor P.D. James in vervulling. De 91-jarige Britse detectiveschrijfster ziet een langjarig project - een vervolg op 'Pride and Prejudice' van Jane Austen - in boekvorm verschijnen.

James' 'Death Comes to Pemberley' wordt begin november in Groot-Brittanniƫ uitgegeven door Faber & Faber. Alfred A. Knopf brengt het boek vanaf 6 december op de Amerikaanse markt. 'Pride and Prejudice' is de bekendste roman van Jane Austen (1775-1817) en werd diverse malen verfilmd.

In een telefonisch interview met het persbureau Associated Press zei James dat in het nieuwe boek twee grote passies van haar samenkomen: Austen en een misdaadverhaal. ,,Ik vind het heerlijk om een boek te situeren in Pemberley (het landgoed uit 'Pride and Prejudice', red.), zes jaar na het huwelijk van Elizabeth en Darcy. En ik vind het heerlijk om een moordzaak in Pemberley te situeren'', aldus James.

Ze geeft uiteraard het einde niet weg. Maar ze wil wel vertellen hoe het boek begint. Het is oktober 1803 en vrienden en familie zijn op het landgoed bijeen gekomen om het jaarlijkse herfstbal te vieren. Darcy kijkt uit het raam en ziet een koets het landgoed op stormen, met Lydia Bennet Wickham, Elizabeths zuster, aan boord. Ze schreeuwt dat George Wickham (haar man) is vermoord. Men gaat op onderzoek uit en we volgen iedereen tijdens dit drama. Het is een serieus detectiveverhaal.'' James zei dat ze twee jaar aan het boek heeft gewerkt, maar dat het idee al langer bij haar had postgevat.

,,Het was een stevige klus'', zei James over de research. ,,Ik hoop dat ik alle details juist heb weergegeven.''

(Bron: MiamiHerald.com; portret van P.D. James geschilderd door June Mendoza)

Geen opmerkingen: