04 oktober 2011

Wordt verwacht 259 (nieuws, 2011)

DE JONGEMEISJESDIEF

De bron aan nieuwe fenomenen en talenten in de Scandinavische misdaadliteratuur lijkt onuitputtelijk. Uitgeverij Prometheus presenteert in oktober 2011 'De Afrikaanse maagd', het debuut van de Deense Helle Vincentz. Volgens een Deense criticus heeft de auteur 'verstand van zaken'.

'Een blanke man steelt jonge meisjes in Asabo. Ze zeggen dat hij slechte dinegen met ze doet.' Deze beschuldiging staat in een brief die wordt bezorgd op het hoofdkantoor van Dana Oil in Koenhagen.

Werknemer Caroline Kayser wordt naar Kenia gestuurd om de zaak snel af te handelen, zodat de reputatiee van de firma niet wordt beschadigd. Als haar missie niet slaagt, wordt ze ontslagen.

Eenmaal in Nairobi realiseert Caroline zich dat ze in een wespennest is terechtgekomen. Ze wordt meegezogen in een maalstroom van belangenverstrengeling, corruptie en dorps- en familie-eer, tot de 'blanke man' ook haar in de gaten krijgt.

'De Afrikaanse maagd' is het eerste deel van een thrillerserie over de ambitieuze Caroline Kayser. Helle Vincentz (1978) werkte voordat ze als schrijfster doorbrak voor een grote Deense olieproducent en later als freelance journaliste voor verschillende kranten en tijdschriften.

Andere nieuwe titels:

Sissel-Jo Gazan - 'De veren van de dinosaurus' (oktober 2011). Wetenschappelijke detective. Anna werkt hard aan haar scriptie over dinosaurussen. Net als ze het niet meer ziet zitten, wordt haar begeleider dood aangetroffen. Zijn tong is afgebeten en zijn lichaam zit vol parasieten.
Anthony Horowitz - 'Het huis van zijde' (november 2011). Op verzoek van de familie van Arthur Conan Doyle heeft de Britse auteur Anthony Horowitz een nieuw avontuur van de beroemde speurder Sherlock Holmes geschreven. Een ogenschijnlijke eenvoudige kunstdiefstal voert het duo Holmes en dr. Watson langs voorname landhuizen tot diep in de sloppen van laat negentiende-eeuws Londen.
Jussi Adler-Olsen - 'Het Washingtondecreet' (januari 2012). Voordat Adler-Olsen doorbrak met zijn Serie Q, publiceerde hij deze thriller die zich afspeelt rond de Amerikaanse verkiezingen. Bij een aanslag komt de vrouw van de Democratische kandidaat en uiteindelijke winnaar Bruce Jansen om het leven. De nieuwe president vaardigt een decreet uit om rust en orde in de VS te herstellen: de avondklok wordt ingesteld en grenzen gesloten.

Geen opmerkingen: