21 oktober 2011

Gesignaleerd 77 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ARTURO PÉREZ-REVERTE - DE GESELING VAN CÁDIZ

Bij uitgeverij Karakter is deze week verschenen 'De geseling van Cádiz' van de Spaanse auteur Arturo Pérez-Reverte. In zijn geboorteland klom dit vuistdikke boek naar de top van de bestsellerlijsten.

Cádiz, 1811. Spanje en Amerika zijn verwikkeld in een strijd om hun onafhankelijkheid. In de straten van de meest liberale stad van Europa wordt tegelijkertijd een andere strijd geleverd; in Cádiz duiken lichamen op van jonge meisjes van wie de huid met zweepslagen is opengereten. Op elke plek is, vlak voordat het lichaam gevonden wordt, een Franse mortier ingeslagen. Op de plattegrond van de stad wordt zo een luguber patroon uitgetekend van een spannende schaakpartij, waarbij een onzichtbare hand stukken verplaatst die het lot van de personages beïnvloedt en met elkaar verbindt.

Rogelio Tizón, een corrupte en meedogenloze politiecommissaris, wordt belast met de zaak en zet de achtervolging in op de mysterieuze en gewelddadige moordenaar, iemand met wie hij vreemd genoeg nauwer verbonden is dan hij denkt. Het is echter zaak om hem een halt toe te roepen voordat er nog meer lijken van jonge meisjes opduiken en de Franse mortieren ver genoeg komen om de hele stad in puin te leggen.

Arturo Pérez-Reverte (1951) was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad Pueblo en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage El Semanal, die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Het bekendste werk van Pérez-Reverte is 'De club Dumas' (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' 'De drie musketiers' en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een sinistere tocht door archieven, bibliotheken en tweedehands boekwinkeltjes. Het boek werd in 1999 verfilmd door Roman Polanski.

Arturo Pérez-Reverte - De geseling van Cádiz. Vertaling: Imke Zuidema en Lieske Simón Sabsay-Pauw. Uitgeverij Karakter, 600 pag., € 22,95. ISBN 978 90 6112 517 4

Geen opmerkingen: