11 augustus 2011

En toch spannend... (nieuws, 2011)

NIEUW: THRILLER ZONDER GEWELD

Uitgeverij De Rode Kamer claimt een primeur. Het nieuwste boek van de Zweedse schrijfster Katerina Janouch, 'Bedrogen', dat 1 september bij de uitgeverij verschijnt, is een literaire thriller waarin geen fysiek geweld voorkomt. In het verhaal is geen plaats ingeruimd voor politie-inspecteurs, gangsters of moordenaars. Ook vloeit er geen bloed.

Toch is het volgens De Rode Kamer een spannend boek 'waarmee Janouch bewijst dat in ons leven van alledag voldoende conflictstof aanwezig is om er een meeslepende roman over te schrijven'. De schrijfster zelf noemt haar boek 'een relatiedrama, meer een spannende roman dan een thriller'.

'Bedrogen' vertelt over verloskundige Cecilia Lund. Ze leidt een druk, maar goed geordend leven. Ze is getrouwd met John, die freelance fotograaf is en met wie ze vier kinderen heeft. Een onverwachte gebeurtenis zet Cecilia's leven op zijn kop. Terwijl John een opdracht krijgt voor een reportage in de Verenigde Staten en hij op het punt staat te vertrekken, wordt er aangebeld. Buiten in de kou staat een vreemde jongeman die zegt dat hij Simon heet en beweert dat John zijn vader is. Hij is, althans volgens Simon, het resultaat van een kortstondige jeugdliefde van zijn vader, jaren geleden.

Vanaf dat moment is niets meer wat het geweest is. Terwijl John vertrekt, staat Cecilia er alleen voor. Ze wordt geconfronteerd met de geheimzinnige Simon en via hem met afpersing en drugs. Tegelijkertijd ontspint zich rond haar huwelijk een web van leugens en bedrog waarin zij steeds meer vast komt te zitten. Ze lijkt verlamd. Maar als uiteindelijk haar oudste zoon bedreigd wordt en ze beseft dat diens leven op het spel staat, grijpt ze in.

Geen opmerkingen: