14 augustus 2011

11.111 euro (nieuws, 2011)

WIE WORDT DE OPVOLGER VAN MANKELL EN NESSER?

In de voorgaande twee edities ging er een Zweedse thrillerauteur met de prijs aan de haal. Zal in 2012 applaus klinken voor een Nederlandse winnaar van de Europäische Preis für Kriminalliteratur, beter bekend als de Ripper Award?

Het zou zo maar kunnen. Maar dan moet er wel flink gelobbyd vanuit het Nederlandse. Tot en met 31 augustus kunnen uitgevers, schrijvers, literair agenten, organisaties als de CPNB, ja zelfs journalisten die over misdaadliteratuur schrijven, een kandidaat voor deze met een allesbehalve gek bedrag van 11.111 euro gedoteerde prijs voordragen. Er is één restrictie aan verbonden: auteurs mogen niet voor zichzelf reclame maken. Dus wat let ons om ons keel schor te schreeuwen voor iemand als Saskia Noort, die naar eigen zeggen het thrillergenre groot heeft gemaakt? Of kiezen we ten langen leste voor Tomas Ross, die al sinds mensenheugenis thrillers voor koningin en vaderland schrijft? Of is het wellicht toch verstandiger om geen voorkeur uit te spreken. Immers, onafhankelijkheid is een groot goed.

De Zweed Henning Mankell won in 2008 de prijs en zijn landgenoot Håkan Nesser mocht 'm vorig jaar in het Duitse Unna ophalen. De derde winnaar van de Ripper Award kan zijn of haar onderscheiding tegemoet zien op 10 november 2012, als hoogtepunt van het Krimi Festival 'Mord am Hellweg VI – Tatort Ruhr'.

Degenen die daartoe gerechtigd zijn, kunnen hun favoriete auteur doorgeven per e-mail naar post@wlb.de of naar sigrun.krauss@stadt-unna.de. Per post kan natuurlijk ook. U kunt daarvoor meerdere adressen gebruiken: das Westfälische Literaturbüro in Unna e.V. Friedrich-Ebert-Straße 97, 59425 Unna óf die Kulturbetriebe Unna, Bereich Kultur, Lindenplatz 1, 59423 Unna.

Met de Ripper Award willen de initiatiefnemers die ene nog levende auteur eren die zich met zijn of haar werk onderscheidt in de Europese misdaadliteratuur. Voor toekenning van de prijs kan zowel het oeuvre als een enkele thriller maatgevend zijn.

Een commissie stelt uit de inzendingen een longlist van elf namen samen en benoemt komende winter een zevenkoppige jury die uiteindelijk drie auteurs voor de prijs zal nomineren. De winnaar wordt bepaald door de lezers. Thrillerfans kunnen in de periode van 15 september tot 10 november per post of via het internet hun favoriet aangeven.

(Klik hier voor meer informatie)

Geen opmerkingen: