18 augustus 2011

Wordt verwacht 256 (nieuws, 2011)

SCHOONMAAKSTER ALS HELDIN

Een schoonmaakster als heldin in een thriller, dat is vrij bijzonder. De Duitse Elisabeth Herrmann voert haar ten tonele in 'Schoon schip' dat in januari 2012 bij uitgeverij Karakter verschijnt.

DDR, Sassnitz, 1985. Midden in de nacht wordt een meisje binnengebracht in kindertehuis Juri Gagarin, waar ijzeren opvoedmethodes gehanteerd worden en kinderen regelmatig ernstig mishandeld worden. Het meisje beweert dat ze Christel Sonnenberg heet, maar in het tehuis krijgt ze meteen een nieuwe identiteit aangemeten: Judith Kepler, dochter van een prostituee. Op hetzelfde moment verdwijnt de echte Judith Kepler.

Ruim 25 jaar later. Voormalig spion Quirin Kaiserley heeft een microfilm aangeboden gekregen van de Zweedse Christina Borg. Daarop staan alle Oostblokspionnen die actief zijn in het Westen. Voormalige leden van de Stasi willen dit koste wat het het kost voorkomen en Christina wordt in haar flat vermoord voordat ze de gelegenheid heeft gehad om de film te overhandigen.

Als misdaadplekreiniger Judith Kepler de opdracht krijgt om de flat van Christina Borg schoon te maken, vindt ze bij toeval een dossier over zichzelf met allerlei informatie over het kindertehuis waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Judith wil weten waarom haar dossier in handen was van Christina Borg en gaat terug naar Sassnitz om dat boven water te krijgen. Ze heeft haar verleden verdrongen, maar langzaamaan komen er flarden naar boven van wat er destijds gebeurd is.

Elisabeth Herrmann (geboren 1959 in Marburg an der Lahn, Duitsland) werkte voor ze met schrijven begon als betonwerker en metselaar. Momenteel werkt ze als journalist voor de Duitse televisie. Elisabeth Herrmann woont in Berlijn.

Andere nieuwe titels:

Arturo Pérez-Reverte - 'De geseling van Cádiz' (november 2011). Cádiz, 1811. In de straten van deze Spaanse stad duiken lichamen op van jonge meisjes van wie de huid met zweepslagen is opengereten. Corrupte en meedogenloze politiecommissaris wordt belast met de zaak.
Loes den Hollander - 'Glansrol' (november 2011
). Irma heeft haar leven onder controle, totdat een stem uit het verleden haar lastig begint te vallen. Ze probeert deze te ontwijken, maar de geschiedenis haalt haar in.
Corine Hartman - 'Hels verlangen' (oktober 2011). Emma Kortelings dochter Sophie belandt na een zwaar verkeersongeluk in een diep coma. In Emma groeit een allesverzengende haat. Ze heeft maar één doel: wraak op de man die haar leven verwoest.
Leighton Gage - 'Stervende adem' (november 2011). Derde titel in Silva-trilogie. Een bomaanslag in Amsterdam heeft een link naar in Brazilië gemaakte snuffmovies.
David S. Khara - 'Patient 302 (december 2011). Spionagethriller waarin medische experimenten in het concentratiekamp Stutthoff tot de dag van vandaag gevolgen hebben.
Alan Glynn - 'Winterland' (januari 2012). In Dublin gaat een schok door de zakenwereld, de politiek en de onderwereld als in één nacht twee mannen met dezelfde achternaam om het leven komen. Toeval? Wel volgens de officiële versie.

Geen opmerkingen: