15 augustus 2011

Dansende letters (nieuws, 2011)

BALDACCI VOOR DYSLECTEN

Uitgeverij A.W. Bruna brengt in november naast de 'gewone' uitgave van de nieuwste thriller van beststellerauteur David Baldacci ook een uitgave waarvan het lettertype is aangepast voor mensen met dyslexie.

Tijdens het lezen verwisselen mensen met dyslexie letters die op elkaar lijken. Dyslecten zien volgens Boer woorden als 'beelden' die dan voor hun ogen 'dansen'. Vooral de letters b, p en d zijn de boosdoeners. Om het hen wat gemakkelijker te maken ontwierp grafisch ontwerper Christian Boer, die zelf ook dyslexie heeft, een lettertype waarmee de verschillen tussen de letters zoveel mogelijk worden benadrukt, toepasselijk genaamd 'Dyslexie'. In april won hij met het lettertype de Nederlandse editie van de Smart Future Mind Awards, een prijs voor innovatieve ontwerpen. Sindsdien stromen volgens Boer de aanbiedingen binnen.

Volgens uitgever Steven Maat van A.W. Bruna was een 'aangepaste' versie van de nieuwste 'Baldacci' een vanzelfsprekende keuze. De schrijver zet zich via zijn eigen liefdadigheidsstichting, The Wish You Well Foundation, al jaren in voor onder meer mensen met leesproblemen. ,,Baldacci was zelf ook enthousiast over het voorstel en we willen het initiatief graag bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. En Baldacci verkoopt altijd goed'', verklaart Maat tegenover NOS op 3.

(Bron: NOS op 3)

Geen opmerkingen: