19 augustus 2011

Leighton Gage - Zwijgend graf (2011)

Een onthutsende werkelijkheid


(Door Guido Huisintveld)

Na Kwaad bloed is Zwijgend graf het tweede deel uit de voortreffelijke serie met de Braziliaanse hoofdinspecteur Mario Silva. Het boek opent met de ontdekking van een massagraf waarin complete gezinnen blijken te liggen. De eerste resultaten uit het onderzoek wijzen erop dat de vondst wel eens nare gevolgen zou kunnen hebben voor het toerisme...

De federale politie wordt er derhalve bijgehaald. Mario Silva en zijn team moeten snel de onderste steen boven zien te krijgen, aangezien de zaak verband lijkt te hebben met mensensmokkel en illegale donorhandel.

De personages worden expres niet al te veel uitgediept, de nadruk ligt op de plot en de misdadige achtergrond waartegen de choquerende gebeurtenissen plaatsvinden. Je zou zelfs kunnen stellen dat alle karakters een bijrol spelen ten gunste van het daadwerkelijke hoofdpersonage: de Braziliaanse stad Sao Paulo met al zijn grimmige uithoeken.

Net als in zijn eerste boek benadrukt Leighton Gage de prominent aanwezige en haast onuitroeibare misstanden in zijn land. De corrupte wetgevende macht, de meedogenloze klassenverschillen, een maatschappij waar geld meer waarde heeft dan een mensenleven, waar de rijken streven naar nog meer status en waar de armen vechten om te overleven.

Leighton Gage heeft wederom een opzienbarende hard-boiled thriller geschreven die enerzijds een onthutsende werkelijkheid blootlegt en anderzijds van begin tot eind topentertainment levert.

Leighton Gage - Zwijgend graf. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 288 pag.

Geen opmerkingen: