10 augustus 2011

John Connolly - Stille handel (2011)

Een zesde zintuig voor het onverklaarbare(Door Hans Knegtmans)

Priv├ędetective Charlie Parker wordt ingehuurd door restauranthouder Bennett Pachett. Die staat erom bekend dat hij als een vader voor zijn personeel zorgt. Een van zijn serveersters heeft zich laten inpalmen door de Irakveteraan Tobias, en Bennett is bang dat bij hem een steekje loszit. Parker is niet van gisteren. Hij vermoedt dat zijn opdrachtgever minstens zo ge├»nteresseerd is in de recente zelfmoord van zijn zoon Damian, die in hetzelfde peloton diende als Tobias.

Al gauw stuit de hoofdpersoon op meer zelfmoorden. De slachtoffers maakten deel uit van een groep oorlogsveteranen uit Irak, die een smokkellijn tussen de staat Maine en Canada hebben opgezet. Geen drugs of wapens, maar eeuwenoude museumstukken, gestolen uit een Irakese kluis.

Uiteenlopende romanpersonages blijken niet gecharmeerd te zijn van Parkers bemoeizucht. Wanneer hij ternauwernood een foltering overleeft, zullen sommige lezers oprecht hopen dat hij zijn opdracht teruggeeft. Zo werkt dat natuurlijk niet. In plaats daarvan roept Parker de steun in van de homoseksuele beroepsmoordenaars Louis en Angel, altijd in voor een vriendendienst.

Connolly's fans begrijpen meteen dat bij de zelfmoorden bovennatuurlijke krachten in het spel zijn. Het is Parkers noodlot dat hij een zesde zintuig heeft voor het onverklaarbare. En mocht de nieuweling dit niet oppikken, dan zal toch de rol van ene Herod - een onbarmhartige wreker, ook nog eens verminkt door terminale kanker - hem aan het denken zetten. Of anders wel het optreden van een niet minder gevaarlijke man die zich De Verzamelaar noemt.

Dit moet voor de thrillerliefhebber echter geen reden zijn, om zijn neus op te halen voor 'Stille handel'... Auteurs als Stephen King, Michael Gruber en Andrew Pyper hebben bij herhaling aangetoond dat gothic elementen in een misdaadverhaal geen afbreuk hoeven te doen aan de spanning of de literaire kwaliteit. Connolly behoort zeker tot de toppers in dit subgenre.

John Connolly - Stille handel. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh, 382 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: