03 augustus 2011

Irvine Welsh - Misdaad (2011)

Rauwe realiteit


(Door Guido Huisintveld)

De Schotse auteur Irvine Welsh zal voor altijd in één adem genoemd worden met Trainspotting, zijn eerste roman, voortreffelijk verfilmd door Danny Boyle. Misdaad zal de cultstatus van dat debuut hoogstwaarschijnlijk niet behalen.

Rechercheur Ray Lennox heeft wat dagen vrij genomen en reist met zijn vriendin Trudi naar Miami zodat zijn burn-out hopelijk tot acceptabele proporties teruggebracht kan worden. Trudi raaskalt alleen maar over trouwplannen en daar wordt Ray allesbehalve rustig van. Wanneer hij door zijn voorraad antidepressiva heen is, vervalt hij in oude gewoonten: drank en drugs.

Via louche figuren ontmoet hij een jong meisje dat misbruikt wordt. De parallellen met een oude pedofiliezaak doen Ray besluiten haar te redden ten koste van alles.

Om depressiviteit en pedofilie als thema van dit boek aan te wijzen zou te simplistisch zijn. Het zijn wel twee zaken die het hoofdpersonage transformeren tot het emotionele wrak dat hij is. De rode draad is het dagelijkse gevecht dat Lennox met zichzelf en zijn omgeving voert, waarin hij afwisselend aan de verliezende, dan weer aan de winnende hand is. Veel sympathie kan er overigens niet opgebracht worden voor de cocaïne snuivende rechercheur; voor geen enkel personage eigenlijk.

Het proza van Welsh leest niet altijd even prettig en is bij vlagen vervelend als de auteur in herhaling vervalt. Het pleit echter voor Welsh dat hij de rauwe realiteit zonder enige terughoudendheid weergeeft. Het is zoals het is, deal with it.

Irvine Welsh - Misdaad. Vertaling: Ton Heuvelmans. Uitgeverij Arbeiderspers, 366 pag.

Geen opmerkingen: