28 augustus 2011

Gregg Hurwitz - Dan sterft ze (2011)

Surrealistische soap


(Door Hans Knegtmans)

Eindelijk lukt het Patrick Davis een filmscenario te verkopen. Maar zijn vreugde is van korte duur. Tijdens de opnamen krijgt hij bonje met de aanstormende superster Keith Connor. Die beschuldigt hem zelfs van mishandeling, waarna de studio Patrick ontslaat en een proces tegen hem aanspant. Dat is wel het laatste waar hij op zit te wachten, met zijn verpieterende huwelijk.

Kort daarna krijgt hij de ene dvd na de andere thuisbezorgd, steeds met opnamen van zijn eigen huis. Zelfs van plekken die een buitenstaander normaal niet te zien krijgt. Dan maken de dvd's plaats voor e-mails met bizarre, ogenschijnlijk zinloze opdrachten. Iemand heeft iets naars voor met Patrick, zoveel is wel duidelijk.

They're Watching (Dan sterft ze) behoort tot het genre paranoiathrillers. Daarin is de hoofdpersoon slachtoffer van een duister krachtenspel. Gregg Hurwitz krijgt er geen genoeg van de lezer op het verkeerde been te zetten, in het geoliede proza waar Amerikaanse succesauteurs patent op lijken te hebben. De personages zijn niet wie of wat ze voorwenden te zijn, en iedereen liegt alsof het gedrukt staat. Amusement verzekerd.

Pas als het boek uit is en de spanning geweken, dringt bij de lezer het besef door hoe vergezocht de intrige is. De slechteriken in het verhaal blijken gerekruteerd te zijn door een organisatie die Patrick wil laten opdraaien voor een moord, enkel om de verdenking van zichzelf af te wentelen. Een beetje schurk huurt in zo'n geval een professional in die zijn sporen heeft verdiend. Negentig procent kans dat de aanslag lukt, nul procent risico dat de opdrachtgever ontmaskerd wordt. De surrealistische soap echter waarin Patrick ongewild de hoofdrol speelt, kan op honderd manieren ontsporen, zodat het plan in duigen valt.

Het wachten is op een internetforum waarop de deelnemers de gaten in de intrige bespreken. Op die manier hebben de lezers dubbel plezier van hun aanschaf.

Gregg Hurwitz - Dan sterft ze. Vertaling: Jan Smit. Uitgeverij A.W. Bruna, 336 pag.

(Bron: Het Parool)

1 opmerking:

Lizanne zei

Spoiler alert!