09 augustus 2011

Wordt verwacht 253 (nieuws, 2011)

HET IS NIET BEST IN AMSTERDAM-WEST

'Een soepel geschreven film noir-pastiche met een gemene angel'. Zo luidt de omschrijving die uitgeverij De Bezige Bij geeft aan 'Schaduwstad' van Fleur Jurgens. Haar romandebuut vertelt over de duistere kant van Amsterdam-West. Het boek over multiculturele misverstanden, over wietplantages, kutmarokkaantjes, impotentie en verkwanselde journalistieke principes, ligt in januari 2012 in de winkel.

Ooit was hij sterjournalist van het opinieblad De Observator, maar sinds de onstuitbare opkomst van het emotainment lijkt de rol van Herman Bul uitgespeeld. Tot hij op het spoor komt van een grootscheeps complot rond de bouw van een moskee in Amsterdam-West. Dit is de kans voor Bul om nog eenmaal met een knetterende primeur te komen.

Bul dringt steeds dieper door in criminele kringen rond de moskee. Dan ontmoet hij de Marokkaanse nachtclubdanseres Laila en besluit haar te redden uit de klauwen van haar vader, moskeevoorzitter Abdel el Hamn. Maar dan beginnen de problemen pas echt.

Fleur Jurgens (1972) is afgestudeerd in de filosofie en werkte als redacteur en columnist voor HP/De Tijd. In 2007 verschenen 'Het Marokkanendrama' en 'Leve de burgertrut', die beide nogal wat stof deden opwaaien.

Andere nieuwe titels:

Tim Weiner - 'Vijanden van de staat' (januari 2012). Weiner, correspondent van The New York Times, richt zijn aandacht op de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst, de FBI. Weiner toont vooral aan hoe de dienst nu al bijna een eeuw lang ook loyale, vredelievende Amerikanen in zijn netten heeft gevangen.
Andrew Feinstein - 'Handelaren des doods' (november 2011). Over de ondoorzichtige economie van de internationale wapenhandel. Journalist en oud-parlementariƫr voor het ANC Feinstein doet onderzoek naar deze dodelijke business en wijdt een apart hoofdstuk aan Nederland, nummer vijf op de lijst van grootste wapenexporteurs ter wereld.

Geen opmerkingen: