19 augustus 2011

De genomineerden (nieuws, 2011)

MANNEN DOMINEREN SHORTLIST GOLD DAGGER

Denise Mina 
De shortlist voor de prestigieuze Gold Dagger van de Crime Writers' Association wordt dit jaar gedomineerd door werk van mannelijke auteurs. Zij hebben stevige concurrentie te duchten van één vrouw, te weten de Schotse Denise Mina.

Ook al genomineerd voor de literaire Man Booker Prize, maakt A.D. Miller nu ook kans op de Gold Dagger met zijn in Rusland gesitueerde thriller 'Snowdrops'. Tom Franklin wist de jury een nominatie af te troggelen met 'Crooked Letter', een thriller waarin twee van elkaar vervreemd geraakte vrienden worden geconfronteerd met de verdwijning van een meisje, twintig jaar geleden.

Mina's 'The End of the Wasp Season' speelt zich af in Glasgow, het decor van al haar thrillers. De zwangere inspecteur Alex Morrow ontdekt een link tussen de moord op een jonge vrouw in Glasgow en de zelfmoord van een bankier in Kent. Een andere genomineerde is Steve Hamilton, In zijn 'The Lock Artist' schrijft een kluizenkraker zijn memoires.

Hamilton is overigens zowel voor de Gold Dagger als voor de Ian Fleming Steel Dagger voor beste thriller van het jaar genomineerd. Op de shortlist van deze prijs staat ook debutant S.J. Watson met 'Before I go to sleep', waarin een vrouw met geheugenverlies ontdekt dat haar man zaken voor haar verborgen houdt. Andere genomineerden zijn Craig Smith ('Cold Rain') en Michael Gruber met 'The Good Son'.

Lee Child, die vorige maand nog de Theakstons Old Peculier crime novel of the year prijs won met '61 Hours', haalde de shortlist van de twee prestigieuze prijzen niet, maar is wel genomineerd voor ITV3 People's Bestseller Dagger. Hij moet het opnemen tegen David Baldacci, Mark Billingham, Peter James en Peter Robinson. Het publiek bepaalt wie er met de prijs aan de haal gaat. De winnaars van de diverse prijzen worden op 7 oktober bekendgemaakt.

De shortlist van CWA Gold Dagger:
Tom Franklin - Crooked Letter
A.D. Miller - Snowdrops
Denise Mina - The End of the Wasp Season
Steve Hamilton - The Lock Artist

De shortlist van CWA Ian Fleming Steel Dagger:
S.J. Watson - Before I Go To Sleep
Craig Smith - Cold Rain
Michael Gruber - The Good Son
Steve Hamilton - The Lock Artist

De shortlist van CWA John Creasey (new blood) Dagger:
S.J. Watson - Before I Go To Sleep
Danny Miller - Kiss Me Quick
Sam Hawken - The Dead Woman of Juárez
Conor Fitzgerald - The Dogs of Rome by Conor Fitzgerald

De shortlist van ITV3 People's Bestseller Dagger:
David Baldacci - The Sixth Man
Lee Child - Worth Dying For
Mark Billingham - Good As Dead
Peter James - Dead Man's Grip
Peter Robinson - Before the Poison

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: