11 augustus 2011

Wordt verwacht 255 (nieuws, 2011)

SCHANDAAL IN STRÄNGNÄS

Een Zweedse thrillerauteur die in Italië op nummer 1 van de bestsellerlijsten heeft gestaan. Nee, het betreft hier niet Stieg Larsson, maar Lars Rambe, een nieuwe ster aan het thrillerfirmament. Zijn debuut 'Spåren på bryggan' komt in oktober 2011 bij uitgeverij De Fontein uit in Nederlandse vertaling onder de titel 'Sporen op de brug'.

Het boek speelt zich af in Strängnäs, een kleine gemeente tachtig kilometer ten westen van Stockholm, waar Rambe zich met zijn gezin enkele jaren geleden heeft gevestigd. Tijdens een nachtelijke sneeuwstorm in 1965 ontsnapt een gevangene uit de psychiatrische kliniek van Strängnäs. De volgende ochtend wordt hij teruggevonden, vermoord en bevroren in ijs, naast hem het lijk van een jonge vrouw. Deze moorden brengen een schok teweeg in het ogenschijnlijk zo rustige dorpje.

In 2005 bericht Fredrik Gransjö, een jonge journalist die recent in het dorp is komen wonen, over een veertig jaar oud schandaal in de kliniek. Een paar dagen later wordt Strängnäs opnieuw een moord gepleegd. De politie, de onderzoeksrechter en Gransjö moeten diep graven in het verleden om de waarheid over een tragisch verhaal van liefde, vriendschap boven water te krijgen.

Rambe, geboren in 1968, heeft voordat hij in 1999 zijn eigen advocatenkantoor oprichtte als bedrijfsjurist in de farmaceutische industrie gewerkt. Aangemoedigd door het succes van zijn eerste boek is het schrijven een steeds grotere plaats gaan innemen in zijn leven, schrijft Rambe op zijn website. Een nieuw boek staat op stapel. Momenteel woont Rambe met zijn gezin in Kenia waar zijn vrouw zich bezighoudt met ontwikkelingsvraagstukken. Hij verdeelt zijn tijd tussen het schrijven, zijn advocatenkantoor en het vaderschap. (foto auteur: Håkan Målbäck)

Andere nieuwe titels:

Graham Moore - 'De Sherlock Holmes Club' (oktober 2011). Debuut van Amerikaan die religieuze geschiedenis studeerde. Harold White is geobsedeerd door Sherlock Holmes en een groot kenner van spannende literatuur. Maar nog nooit heeft hij een lijk gezien. Totdat hij geconfronteerd wordt met de vermoorde Alex Cale, 's werelds beroemdste Conan Doyle-expert. Cale stond op het punt de ontdekking van de vermiste dagboeken van de schrijver bekend te maken.
Peter James - 'Dodemansrit' (oktober 2011). Carly Chase is betrokken bij een verkeersongeval waarbij een student om het leven kwam. Dan krijgt ze bericht dat het slachtoffer familie van een maffiabaas blijkt te zijn en dat de bestuurders van twee andere voertuigen die bij het ongeluk betrokken waren, zijn gemarteld en vermoord.
David Hewson - 'De schaduw van Lucifer' (september 2011). Daniel Forster heeft een zomerbaantje in de bibliotheek van een verzamelaar en raakt betoverd door Venetië. Wanneer zijn werkgever hem er op uit stuurt om een viool te kopen van een dief, zet hij een kettingreactie van geweld en bedrog in gang.
Robert Ellis - 'Dodelijk geheim' (september 2011). LA-rechercheur Lena Gamble krijgt een moordzaak toegewezen. Maar al snel vermoedt ze dat men probeert haar er in te luizen door haar een zaak te geven die bij voorbaat niet te winnen valt. Er zijn getuigen nocha aanwijzingen, er is alleen het slachtoffer wier lichaam in stukken gehakt wordt gevonden in een vuilcontainer.
Ed van Eeden - 'Baantjer Inc. Moord op de Albert Cuyp' (september 2011). De schoonmakers van de Albert Cuyp doen bij het sluiten van de markt een lugubere vondst: achter een van de kraampjes ligt het lijk van een jonge vrouw. Er zijn geen sporen, geen getuigen, het lijkt alsof het lichaam uit de lucht is komen vallen. Werk aan de winkel voor rechercheur Hendrick (met ceekaa).
Victor del Árbol - 'Vals beschuldigd' (november 2011). María, een jonge advocate, wordt aangeklaagd voor moord. De straf die haar boven het hoofd hangt, doet haar niets; het is haar geweten waarmee ze in het reine wil komen voordat ze sterft aan de slopende ziekte waaraan ze lijdt.
Butler & Öhrlund - 'Moordlust' (oktober 2011). Wanneer alle seks en drugs niet meer volstaan, gaan drie vrienden op zoek naar nieuwe spanning. Een wedstrijd wie de gevaarlijkste dingen durft te doen, ontaardt in een spiraal van geweld en moord. Tweede thriller van journalisten Dan Buthler uit Denemarken en Dag Öhrlund uit Zweden.

Geen opmerkingen: