22 augustus 2011

De zus van Lisbeth (nieuws, 2011)

'NIEUWE THRILLER VAN LARSSON VOOR 70 PROCENT AF'

Het gehakketak over nieuw werk van de in 2004 overleden Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson kent geen einde. Zei Eva Gabrielsson, Larssons partner, deze maand nog voor de BBC-radio dat er geen manuscript bestaat voor een vierde Millenniumthriller, nu durft oud-collega Kurdo Baksi (hier samen met Larsson op een foto uit 1998) dat ten zeerste te betwijfelen. Larsson had een nieuw boek, een vervolg op de Millenniumtrilogie, voor zeventig procent af. De thriller zou volgens Baksi perfect door Hollywood te verfilmen zijn.

In het nieuwe boek zou een rol zijn weggelegd voor Camilla Salander, de tweelingzus van heldin en hackster Lisbeth. Het verhaal zou zich afspelen in Ierland, Zweden en de Verenigde Staten, beweert Baksi.

Baksi maakte zijn opmerkingen tijdens het International Book Festival in Edinburgh. Volgens Baksi heeft Gabrielsson hem het manuscript voor het nieuwe boek laten zien, kort na het overlijden van Larsson in 2004. ,,Het manuscript telt 260 pagina's'', aldus Baksi. De tekst staat op de harde schijf van een computer die in het bezit zou zijn van Gabrielsson.

Baksi, een journalist van Koerdische komaf en in 1999 winnaar van de Olof Palme prijs (bekroning voor een buitengewone prestatie in de geest van de vermoorde Zweedse premier), zei dat het nieuwe boek uitstekend verfilmbaar zou zijn. Hij voegde er wel aan toe dat voltooiing van het manuscript niet aan te raden was, omdat ghostwriters 'niet de stijl van Larsson zouden eerbiedigen'.

Over zijn relatie tot Gabrielsson zei hij: ,,Ze vroeg me: Ben je voor mij of voor de familie (waarmee zij strijdt om de nalatenschap, red.)? Ik zei haar dat ik niet voor een van beide partijen wilde kiezen.'' Baksi voegde eraan toe: ,,Eva was overigens niet de enige vrouw in Stiegs leven. Hij heeft met meerdere vrouwen iets gehad, ik ken vier van hen. Je hoeft je over Stieg Larsson dus geen zorgen te maken. Hij heeft in zijn leven mooie tijden gekend.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: