14 augustus 2011

David Pefko - Het voorseizoen (2011)

Fris en ontwapenend


(Door Guido Huisintveld)

Alles welbeschouwd is Steve Mellors eigenlijk een enorme slappe lul. Officieel is hij rechercheur in Leicester, maar gedurende het verhaal verkeert hij overwegend in de modus 'non-actief'. Mellors is 49 jaar, dik, kaal, gescheiden, eenzaam en neerslachtig. Hij leeft van opwarmmaaltijden, zit op de wc sudoku’s op te lossen en masturbeert dagelijks bij internetporno.

Hij is licht geobsedeerd door het karakter Travis Bickle uit de film 'Taxidriver'. Wanneer hij in contact komt met een Roemeense prostituee, doet hij zich dan ook voor als taxichauffeur. Hij wil het goede doen, haar armzalige leventje proberen te redden, maar mist de slagvaardigheid en belandt dieper in de ellende.

'Het voorseizoen' - het tweede boek van David Pefko - dreigt tergend langzaam koers te zetten naar een spannende apotheose. Plots neemt Pefko de afslag naar Griekenland en wordt deze verwachting bruusk weggevaagd. Het laatste deel van het boek etaleert vooral de treurige Griekse toeristenindustrie die op sterven na dood is. Min of meer een afspiegeling van Mellors' gemoedstoestand.

David Pefko schrijft ontwapenend, niets verhullend, eerlijk en met een relatief eenvoudig woordgebruik. Dat alles is met name in het begin nogal verfrissend, wat de beschreven dramatiek een komische dimensie geeft. Het verwatert na verloop van tijd, maar Pefko blijft scherp en houdt de aandacht van de lezer vast, ook al is het einde niet zo spetterend als dat van 'Taxidriver'.

David Pefko - Het voorseizoen. Uitgeverij Prometheus, 416 pag.

(Zie ook bericht 'Theodor tipt')

Geen opmerkingen: