18 augustus 2011

Crisis? Welke crisis? (nieuws, 2011)

JAMES PATTERSON BOERT WEER BEST

James Patterson
De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson is de bestbetaalde schrijver ter wereld. De auteur, onder meer bekend van de reeksen 'Alex Cross' en 'Women's Murder Club', verdiende het afgelopen jaar ruim 58 miljoen euro. Dat meldt het zakentijdschrift Forbes, dat elk jaar een lijst van bestbetaalde schrijvers ter wereld publiceert.

In 2010 stond Patterson ook bovenaan de lijst met veelverdieners, maar toen toucheerde hij bijna tien miljoen euro minder dan van mei 2010 tot april 2011. De 64-jarige auteur plukt de vruchten van zijn boekendeal met uitgeversconcern Hachette Book Group uit 2009. Voor 104 miljoen euro schrijft hij zeventien boeken, waarvan er - met behulp van een behoorlijke ploeg co-auteurs - inmiddels tien zijn gepubliceerd

Op de tweede plaats staat Danielle Steel, schrijfster van vrouwenboeken, met ruim 24 miljoen euro inkomsten. Stephen King, die bijna 18 miljoen euro verdiende, heeft recent een tegenslag te verwerken gekregen: Universal Pictures heeft een serie verfilmingen van zijn Dark Tower-reeks afgeblazen.

Schrijfster Janet Evanovich kreeg er het afgelopen jaar 14 miljoen euro bij, terwijl Dean Koontz met 12 miljoen tevreden moest zijn. John Grisham, nu ook in jeugdliteratuur, kreeg 11,5 miljoen euro bijgeschreven. Ken Follett wist bijna 9 miljoen euro te vergaren.

J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks, verdiende afgelopen jaar 'maar' 3,5 miljoen euro en staat niet meer in de top tien. Zij stond jarenlang bovenaan de ranglijst. Het laatste boek over Harry Potter kwam in 2007 uit.

(Bron: Forbes)

Geen opmerkingen: