02 februari 2010

Goede eer en naam (nieuws, 2010)

VERVOLGING JOHN GRISHAM AFGEWEZEN

Drie overheidsdienaren mogen bestsellerauteur John Grisham niet vervolgen wegens zijn boek waarin hij beschrijft hoe twee onschuldige mannen werden veroordeeld. Ook een aanklacht wegens smaad twee andere auteurs is niet ontvankelijk verklaard. Dat heeft een Amerikaanse rechter in Denver bepaald.

In het geval van Grisham gaat het om zijn boek 'The Innocent Man' uit 2006. Daarin beschrijft hij de moord op serveerster Debra Sue Carter uit Ada, Oklahoma, en de daaropvolgende onterechte veroordelingen van Dennis Fritz en Ron Williamson. Fritz werd tot levenslang veroordeeld en Williamson hoorde de doodstraf tegen zich uitspreken. De twee werden in 1999 van alle blaam gezuiverd nadat een DNA-test had uitgewezen dat zij de moord niet konden hebben gepleegd. Het DNA-materiaal behoorde toe aan Glen Gore, die nog tegen Fritz had getuigd tijdens diens proces. Gore zit nu levenslang uit.

Rechercheur Gary Rogers, aanklager William Peterson en criminoloog Melvin Hett vonden dat hun goede eer en naam was aangetast door de boeken van Grisham en zijn twee collega's. Ze beweerden in een aanklacht uit september 2007 emotionele schade te hebben geleden.

(Bron: Tulsa World)

Geen opmerkingen: