14 februari 2010

Gestopt met schrijven (nieuws, 2010)

THRILLERLEGENDE DICK FRANCIS OVERLEDEN

De Britse thrillerschrijver Dick Francis is overleden. De schrijver en oud-jockey creërde zijn eigen genre binnen het spannende boek met zijn thrillers over de paardenwereld. Hij liet 42 thrillers spelen in de wereld van jockeys, paarden en eigenaren. Daarbij kon hij rijkelijk putten uit zijn jarenlange carrière als jockey. Hij was zelfs Queen Mother's jockey.

Richard Stanley Francis werd op 31 oktober 1920 in Wales geboren in een gezin waarin alles draaide om paarden. Na de oorlog, waarin hij als piloot bij de Britse luchtmacht vloog, begon hij als assistent paardentrainer en amateurjockey. Hij werd al snel professioneel jockey en wist 350 races op zijn naam te schrijven.

De beroemde Britse steeplechase Grand National in 1956 leverde hem de zwartste dag in zijn carrière op. Devon Loch, een paard dat hij bereed voor de Britse koningin-moeder, struikelde in onverslaanbare positie net voor de finish. Kort daarna hield hij op met racen. Hij schreef zijn autobiografie en begon als sportjournalist voor de Sunday Express. De val van Devon Loch was verschrikkelijk, zo zei Dick Francis in 2006, maar ,,als het niet gebeurd was, had ik misschien nooit een boek geschreven.''

In 1957 gaf hij zijn jockeybestaan op. Vijf jaar later schreef hij zijn eerste thriller, 'Dead Cert'. Vrijwel jaarlijks voegde hij een nieuwe titel toe. Na het overlijden van zijn vrouw in 2000 stokte zijn productie. Enkele jaren geleden verscheen er weer een nieuw boek van hem, die hij schreef met zijn zoon Felix.

De helden in zijn boeken zijn onverstoorbaar, fatsoenlijk en vindingrijk. Aan het eind wordt het kwaad immer overwonnen, na het doorstaan van het nodige lichamelijke of geestelijke geweld. Voor het beschrijven van de pijn kon Francis putten uit zijn eigen ervaringen als jockey. Hij brak zijn schouderbladen zes keer, zijn neus vijf keer en het aantal gekneusde en gebroken ribben was niet te tellen.

Francis, die op zijn vijftiende van school ging, maakte er nooit een geheim van dat zijn vrouw Mary de research deed voor zijn boeken. In een ongeautoriseerde biografie werd gesuggereerd dat de veel beter opgeleide Mary de detectives ook schreef, maar dat ontkende Francis.

Zoon Felix was coauteur van de laatste Dick Francis-boeken. ,,Het is een eer dat ik zijn aanzienlijke erfenis via de nieuwe boeken kan voortzetten'', aldus Felix Francis in een reactie op het overlijden van zijn vader.

Dick Francis woonde de laatste jaren van zijn leven op de Kaaiman Eilanden. Hij verkocht zestig miljoenen boeken. Dat waren overigens niet alleen paardenthrillers. Hij schreef ook over de commerciële luchtvaart ('Fatale finish' en 'Rat Race'), de filmwereld ('Wilde paarden' en 'Rookgordijn'), fotografie ('Reflex'), de financiële wereld ('Bankier'), wijn en drank ('Vuurproef') en de wereld van de diplomatie ('Kille comeback'). Francis' boeken werden in twintig talen vertaald. Dick Francis stierf volgens een woordvoerder van de familie 'aan ouderdom'. Hij is 89 jaar geworden. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei dat koningin Elizabeth II 'bedroefd' was om het nieuws van Francis' overlijden.

Bij uitgeverij Archipel verschijnt in april 2010 de nieuwe thriller van vader Dick en zoon Felix Francis, 'Afrekening op Ascot'.

2 opmerkingen:

Martin JidW zei

Droevig nieuws.
Ik heb veel van zijn boeken gelezen, heb er zelfs onlangs nog 5 of 6 tweedehands gekocht.
Goeie auteur, vriendelijk mens.
Rust in vrede, in een hemel waar op z'n minst een stel paarden rondlopen.

Unknown zei

Ik heb weinig van zijn boeken gelezen. Mischien heb ik de verkeerde titel getroffen maar 1 boek was genoeg. Ik heb ook niks met paarden trouwens.
Respect voor het oeuvre van deze man.
Ine.