12 februari 2010

Van de transfermarkt (nieuws, 2010)

A.W. BRUNA NEEMT CRIMEZONE OVER

De Spanningsblog berichtte er al eerder over, maar nu is de kogel dan echt door de kerk: A.W. Bruna Uitgevers neemt de thrillersite Crimezone van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum over.

Crimezone.nl brengt sinds een jaar of acht online nieuws, interviews en achtergrondverhalen over het thrillergenre. Kees de Bree blijft aan als hoofdredacteur. A.W. Bruna wil volgens Boekblad ook graag met de freelancers die voor de site werken verder.

Kennelijk kon er nog het een en ander worden verbeterd aan de website, want volgens A.W. Bruna staat dit jaar in het teken van groei en verbreding. ,,We gaan een marketingplan opstellen en uitvoeren om meer bezoekers naar de site te trekken en bestaande bezoekers nog beter te binden'', vertelt Linda Albers, commercieel directeur van A.W. Bruna Uitgevers. ,,Uiteindelijk willen we van Crimezone een crossmediaal merk maken. We gaan door met de boekenreeksen en de VIP-club en daarnaast heb ik al veel ideeën gehoord voor nieuwe projecten. Die zullen we in 2010 toetsen op haalbaarheid, maar het belooft veel goeds.'' Met name de VIP-club, waar voor betaald moet worden, ligt bij bezoekers van Crimezone enorm onder vuur. Op het forum wordt geklaagd over het uitblijven van beloofde nieuwsbrieven en speciale kortingsacties zijn niet exclusief voor Crimezone, maar worden ook op andere boekensites aangeboden.

Unieboek | Het Spectrum trekt dus zijn handen af van Crimezone. Volgens algemeen directeur Hans Janssen zat er een verdere groei van de site er onder de vleugels van zijn uitgeverij niet in. Naar zijn zeggen heeft zijn uitgeverij de afgelopen jaren 'grote stappen' gezet op internetgebied. ,,Echter, internet is zo groot en zo complex dat we hebben besloten te kiezen voor onderdelen die dichter bij onze kernactiviteiten staan. We hebben besloten om de beste partij in de markt te zoeken die Crimezone wel de ruimte voor groei kan bieden.'' En die partij is volgens Janssen A.W. Bruna Uitgevers.

Zowel Unieboek | Het Spectrum als A.W. Bruna Uitgevers hamert op het zeker stellen van de onafhankelijkheid van Crimezone.nl. ,,Het merk moet onafhankelijk kunnen opereren van de thrilleruitgeverij, net zoals dat bij Unieboek | Het Spectrum het geval is geweest'', benadrukt Linda Albers. Daarom wordt een redactiestatuut opgesteld. ,,Er was al wel een code'', aldus Albers in Boekblad, ,,maar die stond niet op papier. We gaan verder met alle betrokkenen praten, met mensen van de site zelf, maar ook met auteurs en retailers, en met uitgevers. Daarna trekken we ons plan voor 2010.'' Volgens Albers is het geen majeure overname als het om geld gaat. ,,Maar voor ons strategisch erg belangrijk.''

Volgens de uitgevers telt Crimezone.nl 20.000 unieke bezoekers en 250.000 pageviews per maand. Sinds de start in 2002, toen initiatiefnemer Sander Verheijen met de website begon, zijn er ruim 10.000 recensies gepubliceerd van 4500 titels en 1500 auteurs. Sinds 2006 maakt de site deel uit van de afdeling e-Media van uitgeverij Unieboek.

Geen opmerkingen: