15 februari 2010

Mørd en Dødslag (nieuws, 2010)

GESCHENKBOEKJE DEN TEX OVER GEZINSDRAMA

Het geschenkboekje dat Charles den Tex heeft geschreven voor Juni - Maand van het Spannende Boek heet 'Onmacht'. De novelle gaat over een reeks dramatische gebeurtenissen binnen een gezin. Moeder en zoon worden in het verhaal 'partners in crime'. Dat blijkt uit promotiemateriaal die de Stichting CPNB aan de boekhandel en de bibliotheken beschikbaar heeft gesteld.

In het geschenkboekje dat in juni cadeau wordt gedaan bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken, keren volgens de CPNB alle vertrouwde Den Tex-thema's weer terug: de in het nauw gedreven hoofdpersonen nemen het heft in eigen hand. Ze gebruiken computers en webcams om in elkaars leven te infiltreren. De familieverhoudingen worden daarmee voor altijd veranderd.

Het verhaal in het kort: In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. De wens om de ander het naar de zin te maken wordt een gewoonte, de gewoonte wordt een sleur, de sleur wordt onvermogen. De een probeert het onvermijdelijke te negeren in de hoop dat het met de tijd zal slijten. De ander heeft al maatregelen genomen om de situatie draaglijk te maken.

Als op een onverwacht moment de bom barst, lijkt een scheiding even onafwendbaar als wenselijk. Maar onder druk van de nieuwe situatie verscherpen de verhoudingen zich en neemt het verhaal een onverwacht gruwelijke wending.

Behalve op Charles den Tex wordt tijdens de Maand van het Spannende Boek ook de schijnwerper gericht op de misdaadliteratuur uit Noord-Europa. Zelf noemt de CPNB het een motto met een knipoog, maar de woordspeling 'Mørd en Dødslag' moet wel de aandacht zien te vestigen op de 'meeslepende' misdaadverhalen uit Scandinavië. Ook tijdens de Power of Plots, op 1 juni in de Melkweg in Amsterdam, worden de thrillers uit met name Zweden, maar ook uit Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland belicht. De Zweedse Maj Sjöwall die met haar man Per Wahlöö in de jaren zestig maatschappijkritische thrillers schreef, heeft toegezegd te zullen komen. Over andere namen is nog niets met zekerheid te zeggen.

Zoals bekend zal op de Power of Plots de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige spannende roman worden uitgereikt. Dinsdag 27 april worden de nominaties voor deze prijs bekendgemaakt. Ook zal op de Power of Plots de Schaduwprijs aan de beste thrillerdebutant worden overhandigd.

Geen opmerkingen: