03 februari 2010

Op z'n Frans (nieuws, 2010)

EINDELIJK PRIJS VOOR SASKIA NOORT

Saskia Noort heeft in Parijs met de Franse vertaling van haar bestseller 'De Eetclub' de Prix SNCF du Polar, een prijs vergelijkbaar met de NS Publieksprijs, in de wacht gesleept. Noort was met haar boek 'Petits meurtres entre voisins', zoals 'De Eetclub' in het Frans is getiteld, een van de drie finalisten in de categorie 'Polars européens'. 'De Nederlandse koningin van de zwarte roman', zoals ze wordt aangeduid op het omslag van haar thriller moest het opnemen tegen de Zweedse Helene Tursten met 'Un torse dans les rochers' en haar Britse collega Sharon Bolton met 'Sacrifice'. De Nederlandse schrijfster was bij de prijsuitreiking in Parijs aanwezig.

Het is de eerste literaire prijs voor Neerlands bestverkopende thrillerschrijfster. Noort (1967) werd eerder te 'licht' bevonden voor de Impac Dublin Award en de NS Publieksprijs. De Franse spoorwegen zijn sponsor van de prijs. Vanaf vandaag prijken er op stations door heel Frankrijk posters met de beeltenis van Saskia Noort, tevens zal haar boek 'De eetclub' vergezeld gaan met de woorden 'Winnaar van de SNCF-prijs'. Nick Stone, bekend van zijn boeken 'Solomon' (2008) en 'Mister Clarinet' (2007) ging de schrijfster voor in 2009.

De schrijfster laat via haar secretariaat weten zeer verheugd te zijn met de onderscheiding. ,,Een mooiere prijs kun je je als auteur niet wensen, waardering van het publiek, dat is echt geweldig!'' En op Twitter meldt ze: ,,Kunnen we de mythe dat ik alles te danken heb aan blond zijn en een goede marketing eindelijk om zeep helpen. Hier wint 't boek.''

'De eetclub', een thriller over list en bedrog, lust en overspel, wantrouwen en afgunst onder vijf 'bevriende' yuppenstellen, is inmiddels in vijftien landen verschenen. In Nederland zijn bijna een half miljoen exemplaren van de thriller verkocht. De verfilming van het boek zal naar verwachting eind dit jaar in de bioscoop te zien zijn. Klik hier voor een interview over 'De eetclub'.

Geen opmerkingen: