03 februari 2010

Groen licht voor vleugels (nieuws, 2010)

GRISHAM, HIAASEN EN PATTERSON GEWEERD UIT TEXAANSE BAJES

Boeken van thrillerauteurs als John Grisham, Carl Hiaasen en James Patterson komen de gevangenissen van Texas niet in. Maar ook de cowboyromance 'Brokeback Mountain' van Annie Proulx en de romans van onder anderen Joyce Carol Oates, John Updike en Alice Walker mogen de gevangenispoorten niet passeren.

Dat blijkt uit een analyse van het tijdschrift Austin American Statesman van publicaties die de afgelopen vijf jaar verboden werde in de strafinrichtingen in Texas en waartegen gedetineerden bezwaar hadden gemaakt. Daar waren boeken van Nobelprijswinnaars Pablo Neruda en André Gide onder, maar ook boeken over tekeningen en schilderijen van Picasso en Michelangelo.

De boeken werden in de ban gedaan om veiligheidsredenen of vanwege de beschrijvingen van criminele handelingen, handel in wapens en drugs, vanwege raciale gevoeligheden dan wel suggesties hoe te ontsnappen. Ook vonden zelfhulpboeken geen genade in de ogen van de censor, omdat men vreesde dat gevangenen dan overwicht zouden krijgen op hun bewakers.

De meeste boeken werden geweerd vanwege de seksueel getinte inhoud, in beeld dan wel in woorden. Een totale ban werd uitgevaardigd over de afbeeldingen van naakte kinderen. Tammy Shelby, werkzaam op de afdeling van de gevangenis waar boeken nog eens tegen het licht worden gehouden als gevangenen tegen een verbod hadden geprotesteerd, vertelde dat de 'recensenten' de kindertekeningen speciaal controleerden op vleugels. Als een naakt kind duidelijk waarneembare vleugels droeg, dan was het een onschuldige engel en kon het boek 'blijven'. Waren er geen vleugels te zien, dan kwam het de gevangenis niet in. Volgens het tijdschrift zou zelfs een plaatje van het kindeke Jezus geen genade vinden.

Critici hebben gewaarschuwd dat de beperkingen een negatief effect zouden hebben op de geletterdheid van de gedetineerden. Maar een gevangenismedewerker zei dat de restricties in het leven waren geroepen voor het welzijn van zowel de bewakers als de gevangenen.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: